Éhezésre kényszerítette a családját egy magát gyógyító mágusnak tartó férfi az oroszországi Cseljabinszk megyében. Ő maga később meghalt, feleségét és kislányát a hét végén egy rendőr mentette meg az éhhaláltól, akinek feltűnt, hogy a család portáján egyetlen lábnyomot sem lát a hóban. Amikor a bejárati ajtót feltörték, az 50 éves családfőt, feleségét és lányukat pokrócokba csavarva találták meg a fűtetlen szobában. Ekkor még mindhárman életben voltak.

Az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy a férfi semmilyen fizikai munkát nem volt hajlandó végezni, arra hivatkozva, hogy az elvonná a gyógyító erejét. A munkát a családtagjainak is megtiltotta. Miután az összes pénzüket felélték, az apa nem sokkal újév előtt ágyba parancsolta a családját, s megtiltotta, hogy ételt és italt vegyenek magukhoz.

A családfő a kórházba szállítás másnapján meghalt. Feleségének testsúlya alig több mint 20 kilogramm. A megpróbáltatásokat a 15 éves lány viselte a legjobban, akit édesanyja titokban hóval és nyers burgonyával etetett. Az asszony az orvosoknak azt mondta, hogy felépülése után ugyanebben a kórházban szeretne dolgozni, mivel ápolónői képesítéssel rendelkezik. (FH)