Hatan meghaltak és több tucat ember megsérült az utakon szombaton- tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség az ünnepek alatt országszerte fokozott ellenőrzéseket tart, hogy - megelőzve ezzel a baleseteket - kiszűrjék az ittas illetve szabálytalankodó vezetőket. Szombaton öt halálos baleset történt, amelyekben összesen hatan vesztették életüket - tájékoztatott Bényi Mónika elmondta. Salgótarjánban egy 18 éves fiú halt meg, miután átment rajta a busz, ami alá bemászott. Tolnában egy autós vesztette életét, miután kocsijával árokba borult. Pest megyében autónak hajtott, Hevesben pedig villanyoszlopnak csapódott egy motoros. Egyikük sem élte túl az ütközést. A Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson egy karambolban két ember vesztette életét. Ittasság egyik esetben sem merült fel.

A többi balesetnél azonban nem így történt: 15-en súlyos, 36-an pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek valamilyen közúti balesetben, és mint kiderült, közülük 11-en alkoholt fogyasztottak.

A rendőrök fokozottan ellenőrzik a magyarországi utakat, hogy a Húsvét időszaka alatt - amelyre jellemző az italozás - kiszűrjék az ittas és szabálytalankodó sofőröket. Az akció célja, hogy megelőzzék a baleseteket. A rendőrök szombaton 4575 esetben fújattak szondát, ebből 99-en bizonyultak ittasnak. Az ORFK szóvivője kihangsúlyozta: a rendőrök bármilyen fokú ittasságnál elveszik a jogosítványt. Az akció pénteken kezdődött és egészen keddig tart majd.