Az Egészségügyi Világszervezet a 6-fokú skálán 3-asról 4-esre emelte a járványhelyzet minősítését. A 4-es fokozat "a világjárvány kockázatának lényeges emelkedését" jelenti.

Mexikóban, a járvány epicentrumában 20 megerősített haláleset történt. A feltételezett (de még nem megerősített) sertésinfluenzás halálesetek száma 132. Európában eddig Nagy-Brittanniában regisztráltak két fertőzöttet, Spanyolországban pedig egyet.

Hazánkban a sertésinfluenza miatt megfigyelés alatt tartanak egy férfit a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórház fertőző osztályán. A férfi veszprémi és Mexikóban járt, de a vizsgálatok nem igazolták, hogy a mexikói influenza vírusról van szó.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt közölte hétfőn: Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre. A tiszti főorvos ugyanakkor arra kért mindenkit, aki Mexikóból tér haza Magyarországra, ha 7-10 napon belül bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.
Magyarországon 6 olyan embert kezeltek eddig kórházban, akiknél felvetődött, hogy betegségük kapcsolatos a mexikói sertésinfluenzával, azonban a vizsgálatok után kiderült, hogy nem hordozzák az új vírust. Öten közülük Mexikóból, egyikük pedig Új-Zélandról érkezett. (FH)