Kijelölték azt a börtönt, ahol az amstetteni rémként emlegetett Josef Fritzl letölti életfogytiglani börtönbüntetését, írja az MTI. A 74 éves mérnököt szerdán el is helyezték a kremsi büntetés-végrehajtási intézetben, az ország legnagyobb börtönében.

A börtönigazgató, Karl Dexler indoklása szerint a hatóságok részben az elítélt korára tekintettel, részben biztonsági okokból választották ezt a létesítményt. A kremsi börtönben külön kórházi részleg működik, ezért ez a legalkalmasabb arra, szükség esetén egészségügyi ellátásban részesítsék Fritzlt. Az igazgató hozzátette, ottani elhelyezése egyfajta óvintézkedés is az elítéltet fenyegető "elméleti veszély" ellen. "Nem tudni konkrét fenyegetésről, de közismert, hogy a nemi erkölcs elleni bűncselekményért elítélteket a többi rab egyfajta elutasítással kezeli" - magyarázta az igazgató.

Fritzl ügyének minden fordulatát kezdettől fogva hatalmas érdeklődés kísérte Ausztriában. Tavaly derült fény arra, a férfi csaknem 24 éven át házuk pincéjében bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a saját lányát, és hét gyermeket nemzett neki. Az egyik csecsemő háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette, a hamvakat pedig a kertben elásta. Minderről sem a vádlott felesége, sem többi közös gyermekük semmit sem tudott.

Az esküdtbíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben, nemi erőszakban, vérfertőzésben, súlyos kényszer alkalmazásában, személyes szabadság korlátozásában és rabszolgaságban tartásban találta bűnösnek a mérnököt.

A bírósági ítéletnek megfelelően a súlyosan torzult személyiségű, de büntetőjogi szempontból beszámítható férfit Kremsben a nyolcszáz fő befogadására alkalmas börtön abnormális elítéltek számára fenntartott részlegében helyezik el.