Tíz év börtönre ítélt egy brit bíróság pénteken egy iszlám hitre áttért brit diákot azzal a váddal, hogy öngyilkos merényletet akart elkövetni. A 20 éves Andrew Ibrahim, más néven Isa Ibrahim az ítélet indoklása szerint tavaly áprilisban fel akarta robbantani a mellényében elhelyezett házi készítésű bombát Bristolban, hogy másokat megöljön vagy megsebesítsen.

A fiatal férfi, aki egy kórházi tanácsadó fia, az összeesküvés és a terrorista terv vádját tagadta, azt viszont elismerte, hogy házi készítésű robbanószert állított elő. A Winchester városának koronabírósága által kimondott ítélet meghatározatlan idejű börtönbüntetést szabott ki azzal a megkötéssel, hogy a 20 éves férfinak minimum tíz évet rácsok mögött kell töltenie. A férfit Bristol egyik csendes külvárosában vették őrizetbe annak idején. A házkutatásnál két, házi készítésű, bomba hordására alkalmas mellényt, golyós csapágyakat, söréteket, szögeket, csavarhúzókat, áramköri leírásokat és elemeket találtak, amelyek a rendőrség szerint a bombagyártásnál használatos eszközök. A nyomozók találtak még a férfi jégszekrényében nagy mennyiségű HMTD robbanószert, olyat, amilyet 2005 nyarán az öngyilkos robbantók használtak londoni merényleteiknél, amelyekben 56 ember halt meg.

Az ügyész azt mondta a tárgyaláson, hogy Ibrahim drogfüggő, és ezért számos iskolából kirúgták. A robbantást Bristol egyik népszerű bevásárlóközpontjában, a Broadmead-ben akarta elkövetni. Az ügyész azt is mondta, hogy a férfi az iszlám hitre történt áttérése után egyre durvább kijelentéseket tett. Például Nagy-Britanniát "mocskos vécének", a 2001. szeptember 1-jei, Amerika elleni terrortámadásokat pedig jogosnak nevezte. Ibrahim azzal védekezett, hogy az öngyilkos merényletet mindig is helytelennek tartotta, és csak azért akart bombát és a hordására alkalmas eszközöket készíteni, hogy azokban pózoljon, és mindezt filmre vegye, majd feltegye a YouTube-ra.