Megtámadtak ausztrál turistát Belgrádban - írta vasárnap a BBC. A brit közszolgálati médium információi a férfi arc-, és fejsérüléseket szenvedett. Pár napja két francia futballszurkolót támadtak meg, egyikük azóta is életveszélyes állapotban van. A szerb fővárosban vasárnapra egy ultra-nacionalista szervezet hirdetett demonstrációt, azt ünnepelték, hogy elmaradt a hétvégére hirdetett melegfelvonulás Belgrádban. A szélsőséges megmozdulás végül érdektelenségbe fulladt, mert a gyűlésen csak néhányan vettek részt.

A 25 éves ausztráliai turistára ketten támadtak rá Belgrád egyik közparkjában. A férfi az arcán és fején sérült meg. Támadóinak előkerítésére a szerb hatóságok vizsgálatot indítottak. Belgrádban néhány napon belül ez a második eset, hogy külföldi állampolgárt vertek meg. Csütörtökön este két francia turistát bántalmaztak.

A Toulouse futballcsapatának két szurkolóját egy bárban vertek meg a helyi Partizan rajongói. A verekedés a Partizan Belgrad és Toulouse csapatainak esti mérkőzése előtt történt. A verekedés után kórházba szállított franciák egyike súlyos fej-, és toroksérüléseket szenvedett. A 28 éves fiatalembert az újraélesztése után lélegeztető készülékre kapcsolták, azóta is életveszélyes állapotban van. Társa csupán könnyebb sebesüléseket szerzett. A támadással kapcsolatban a szerb hatóságok szerint 11 ember ellen emelhetnek vádat.

Belgrádban egy szélsőséges szervezet, a "Szerb Nép Mozgalma 1389" nevű ultra-nacionalista szervezet vasárnap reggel nyolc órára hirdetett megmozdulást, annak megünneplésére, hogy végül mégsem tartották meg a hétvégére tervezett melegfelvonulást a fővárosban. A szélsőségesek gyűlésén azonban alig pár tucat ember jelent meg, többségük a szervezet aktivistája volt. Az összejövetelt azután tartották, hogy a szerb rendőrség szombaton biztonsági okokból minden megmozdulást betiltott Belgrádban, amely a köznyugalmat veszélyeztetné. Szerbia fővárosában egyébként nyolc év után először rendeztek volna melegfelvonulást, miután 2001-ben a rendőrök nem tudták megakadályozni, hogy focihuligánok, szélsőjobboldaliak, illetve bőrfejűek támadjanak rá a melegek és leszbikusok menetére. A mostani felvonulás azért maradt el, mert a rendőrök nem tudták garantálni a résztvevők biztonságát.<FH>