A Debreceni ítélőtábla 6 év fegyházra ítélt a egy rozsályi férfit szemérem elleni erőszak és kiskorú személy veszélyeztetése miatt kedden. Felesége pedig szintén kiskorú veszélyeztetése miatt 2 év börtönbüntetést kapott, amit 3 év próbaidőre felfüggesztettek.

A vádlottak együtt nevelték Rozsályon 6 közös gyereküket, valamint az asszony korábbi kapcsolatából származó 2 gyereket. A bíróság szerint nem gondoskodtak róluk megfelelően. Koszosak, mosdatlanok voltak, nem ettek rendesen, a lakás piszkos és elhanyagolt volt. A szülők a családi pótlékot és a gyest is italra költötték. Gyakran veszekedtek, verekedtek gyerekeik szeme láttára. A férfi 2003-ban 11 éves nevelt lányával fajtalankodni próbált. A gyerekeket 2007-ben a gyámhivatal vette átmeneti nevelésbe.

Az ítélőtábla keddi döntésével enyhítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság korábbi döntését. Az apa 8 év helyett 6 év fegyházat kapott. Az anya pedig 3 év helyett 2 év börtönbüntetést, 3 évre felfüggesztve. A bíróság az I. rendű vádlott javára értékelte, hogy a szemérem elleni erőszakot beismerte, és azt is, hogy a cselekmény elkövetése és elbírálása között 6 év telt el. Az anyánál enyhítő körülményként vették figyelembe megbánó magatartását illetve azt, hogy gyermekeivel rendszeresen tartja a kapcsolatot. (FH)