Kerecsensólymokat engedtek szabadon a Körös-Maros Nemzeti Parkban szerdán. A fogva tartott ragadozó madarakra istállókban találtak rá a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai még szeptemberben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson és Fegyverneken. Az illegálisan tartott madarakkal feltehetően vadászni akartak, de az sem zárható ki, hogy eladásra szánták az egymilliót érő sólymokat. A fokozottan védett kerecsensólymok mellett héjákat és egy karvalyt is találtak, a Nemzeti Nyomozó Iroda természetkárosítás miatt indított eljárást.

Két hétig tartott, míg a kerecsensólymok felépültek. A madarakat egy istállóban egy rúdhoz kötözve tartották. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai bukkantak rájuk, és azonnal feljelentést tettek. Természetkárosítás büntette miatt folyik a nyomozás - közölte Horváth Ákos százados, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa. Hozzátette: a nyomozás érdekeire való tekintettel egyelőre többet nem közölhetnek.
A két fokozottan védett kerecsensólyom mellett három héját és egy karvalyt is találtak, a kiszabadított madarak eszmei értéke több mint kétmillió forint. (FH)