Folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Zala Megyei Bíróság a nagykanizsai rendőrkapitányság volt törzsőrmesterét kedden. A törzsőrmester ellen a nyomozó ügyészség hivatali visszaélés, valamint bűnpártolás miatt emelt vádat. A 28 éves férfi 2006 júliusában a nagykanizsai rendőrkapitányság járőralosztályán szolgált. A vádirat szerint hivatali helyzetével visszaélve különböző hivatali adattárakból, nyilvántartásokból adatokat, információkat szolgáltatott ki az ügy másodrendű vádlottjának. Egy személynek - akiről tudta, hogy több elfogatóparancsot is kiadtak ellene - segítséget nyújtott a hatóság elöli menekülésben és rejtőzködésben.

A törzsőrmester a pölöskefői ház átkutatásakor látta az egyik szobában megbújó, körözött férfit. Ezt azonban nem jelezte kollégáinak, sőt mindent megtett, hogy az akcióban résztvevő társai azt a helyiséget át se vizsgálják, ezzel mintegy elősegítve a körözött személy menekülését.

A pölöskefői ház átkutatásának körülményei, a törzsőrmester magatartása a másodrendű vádlott és a felesége közt lefolytatott telefonbeszélgetésekből derült ki. A rendvédelmi szolgálat 2006. június 9-től augusztus 9-ig hallgatta le az első és a másodrendű vádlott telefonjait, ami a bíróság indoklása szerint a törvényi feltételekkel történt.

A volt törzsőrmestert a megyei bírság a börtönbüntetés kiszabása mellett 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlottat 6 hónap börtönbüntetésre ítélték és két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Mellékbüntetésként 200 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték, amit 5.000 forintonként 1-1 nap szabadságvesztésre változtathat át. Az ítélet nem jogerős.(MTI)