5 évi próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönt kapott az a 72 éves édesapa, akit 44 éves fogyatékos lánya megölésével vádolnak. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője ugyan tudomásul vették, de az ügyész fellebbezett.

2008. január 7-én egy IX. kerületi lakásban öngyilkosságot kísérelt meg egy akkoriban megözvegyült idős férfi, aki a vád szerint ezt megelőzően halálos adag gyógyszert adott be többszörösen és súlyosan fogyatékos lányának. A nyugdíjas elektroműszerész, aki a bíróságon tagadta bűnösségét, a 2007. decemberében meghalt feleségével együtt 44 évig nevelte testi és szellemi fogyatékos lányukat, aki egy 2-3 éves kisgyermek színvonalán megrekedt, és ezért teljeskörű gondozásra, etetésre, fürdetésre, öltöztetésre szorult. A házaspárnak még a 60-as években két gyermeke újszülött korában meghalt, az egyetlen megmaradt lányuk pedig testi és szellemi fogyatékos volt.

Az ítélet indoklásakor Kalina József bíró kiemelte, az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint a vádlott édesapa olyan beszűkült tudatállapotban volt a tragédia megtörténtekor, ami súlyos fokban korlátozta azt, hogy felismerje tette veszélyességét. A bíróság szerint ugyancsak enyhítő körülményként lehetett figyelembe venni a család nehéz életkörülményeit és azt, hogy a több műtéten is átesett idős férfi egyedül képtelen lett volna a fogyatékos gyermek további gondozására. (FH)