Szerda reggel a kínai sajtóban megjelent, továbbá a szecsuani kormányzat illetékesei megerősítették, hogy négy magyar hegymászó nem tért vissza szecsuan tartományi expedíciójáról, ezért szecsuani és tibeti hegyi mentők indultak a keresésükre.

A magyarok egy nem megnevezett hatezer méter magas csúcs meghódítására készültek Nyugat-Szecsuanban Simian (Shimian) járás Jaan (Yaan) városának közelében - tudatják a kínai nyelvű internetes hírek, valamint a központi sms hírszolgáltatás. A magyar hegymászócsoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére Csengduba (Chengdu), de ez nem történt meg. Helyszíni jelentések szerint a mentést nehezíti, hogy egy lényegében ismeretlen tereptől van szó, és az időjárási körülmények sem kedveznek, mivel esik az eső.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul az MTI tudósítójának arról számolt be, hogy szerdán délelőtt a szecsuani tartományi kormányzat külügyi hivatala hivatalosan is tájékoztatta a magyar nagykövetséget arról, hogy négy magyar hegymászót eltűntnek nyilvánítottak, és keresésük megkezdődött. A pekingi magyar külképviselet várja a kínai külügyminisztérium mára ígért részletes tájékoztatását. A magyar külügyminisztérium megkezdte a kapcsolatkeresést a vélhetően érintett hegymászók hozzátartozóival.

Nagyban valószínűsíthető, hogy a hegymászócsoport tagjai azonosak azokkal, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcsra. A Zsen Csong Feng nem hivatalos neve a csúcsnak, a Minya Konka-tól, Szecsuan legmagasabb, 7566 méteres hegycsúcsától délre található.