Meggyőződésük az amerikai hatóságoknak, hogy magányos tettes az eddig pszichiáterként dolgozó, 39 éves Nidal Malik Hassan őrnagy, aki csütörtökön két fegyverrel 13 ember megölt és 30-at megsebesített a texasi Fort Hood katonai bázison. Az amerikai hadsereg bűnügyi nyomozó részlege, a CID szóvivője, Chris Grey azt mondta újságíróknak vasárnap: semmi sem utal arra, hogy a palesztin származású, iszlám vallású őrnagynak lettek volna társai, a vérengzés indítéka még ismeretlen.

Az ámokfutó őrnagyot, akit egy Kimberley Munley nevű, 34 éves sebesült rendőrnő lőtt le végül, jelenleg a texasi San Antonio egyik katonai kórházában kezelik, ahová életveszélyes állapotban vitték be. John Rossi, a Fort Hood-i katonai bázis helyettes parancsnoka vasárnap közölte, hogy a férfi már nincs válságos állapotban. Azt azonban nem árulta el, hogy tud-e beszélni már, és ha igen, akkor megtörtént-e az első kihallgatása.

A CID szóvivője azt is mondta vasárnap, hogy a nyomozók bizonyítékokat keresnek arra, hogy a pszichiáternek volt-e iszlamista motivációja, avagy attól kattan-e be, hogy a munkája során a harcterekről hazatért, lelkileg sérült katonáknak kellett segítenie. A New York Times szerint a nyomozók nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy az őrnagy valamiért azt érezte, hogy egy öngyilkos küldetést kell végrehajtania, bár annak nincs nyoma egyelőre, hogy egy terrorista sejthez tartozott volna.

A lap szerint Hassan komputerét átvizsgálva a nyomozók úgy találták, hogy a férfi sokszor belépett, sőt esetenként regisztrált olyan honlapokra, portálokra, amely dicsőítik az iszlamizmust, és e-mailben levelezett hasonló gondolkodású, az Egyesült Államokon kívül élő emberekkel is. Az újság megbízható forrásokra hivatkozva az írja, hogy az őrnagy valószínűleg írt olyan oldalakon, amely az öngyilkos merényleteket próbálják igazolni. Az amerikai médiában olyan hírek is megjelentek, amelyek szerint Hassan kijelentette korábban: az Egyesült Államok háborúja a terror ellen valójában háború a muzulmánok ellen. Családja szerint a férfi piszkálódás célpontja volt a munkahelyén, a bázison a vallása miatt.

A New York Times a férfi lakószomszédjait is idézi. Ők állítólag az mondták, hogy röviddel a csütörtöki vérengzés előtt elajándékozott sok mindent a személyes tárgyai közül, például több ruháját, a matracát, zöldségeket, sőt még egy Korán kötetet is. "Ezekre nem lesz szükségem" - mondta a férfi állítólag egyik szomszédjának, akit a lap megszólaltatott. (FH)