Országos járványnak minősítette az új influenzát a hét végén a bolgár egészségügyi minisztérium. A megbetegedések száma ugyanis átlépte a 10 ezer lakosonkénti 200-at. Erre a hétre az ország összes iskolájában tanítási szünetet rendeltek el. Az óvodák és az egyetemek esetleges bezárásáról a helyi hatóságok fognak dönteni. Minden kórházban tilos a látogatás, felfüggesztették a terhes nők és csecsemők rendszeres felülvizsgálatát. A tervezett operációkat elhalasztották, közölte a szófiai egészségügyi minisztérium.

A mozikat, színházakat és más nyilvános intézményeket nem zárták be, de a lakosságot felszólították, hogy kerülje a tömeges helyeket. Már a múlt héten járványnak minősítették az influenzát külön-külön az ország 16 régiójában, beleértve a fővárost, Szófiát is. Az influenzaellenes gyógyszerekből hiány van, ezért Bulgária csütörtökön a többi európai uniós tagállamtól és a gyógyszergyáraktól kért segítséget.

Péntekig egyetlen ország sem válaszolt a segélykérésre, közölte a nemzeti rádió. Tévéműsorokban panaszkodnak az emberek, hogy a gyógyszertárakban kifogyott az orrszájmaszk. De Szófia utcáin csak kevés embert látni maszkban, amint a hőmérséklet 17 fokig emelkedett. A 7,6 millió lakosú Bulgáriában eddig 6 ember halt meg a világjárványos influenzában.(FH)