Volt fegyvertartási engedélye az ámokfutó fiatalembernek, aki csütörtökön, a Pécsi Tudományegyetemen megsebesített négy embert, akik közül az egyik meg is halt. Az egyetem rendkívüli szenátusi ülést tartott csütörtökön délután, ezen részt vett Draskovics Tibor rendészeti tárcavezető, Hiller István oktatási miniszter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Dakos József, Baranya megyei rendőrfőkapitány is. Az eset kapcsán Draskovics Tibor azt mondta, hogy "fel kell tenni a kérdést, hogy elég szigorú-e a fegyvertartási engedélyek kiadási rendszere."

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, egy fiatal férfi az áldozata a Pécsen történt csütörtöki lövöldözésnek. A mentők a sérültet többször is megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A mentők egy életveszélyes és két súlyos állapotban lévő embert is a pécsi traumatológiára szállítottak. A lövöldöző az egyetem egyik gyógyszerész hallgatója volt. Zavartan viselkedett, majd fegyvert rántott és rálőtt három diáktársára és egy takarítóra a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében. A lövöldöző ezután az egyetem egy másik épületébe menekült, melynek tetőteraszán végül feladta magát. Azt, hogy milyen fegyverrel lőtt, illetve miért, még nem tudni. A lövöldöző fiatalember egyébként egy pécsi lövészklub tagja volt.

Az egyetemen csütörtök délután rendkívüli szenátusi ülést tartottak. Ezen részt vett Draskovics Tibor rendészeti tárcavezető, Hiller István oktatási miniszter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Dakos József, Baranya megyei rendőrfőkapitány is. A szenátusi ülésen a halálos áldozatra főhajtással emlékeztek. Pénteken a gyógyszerész hallgatóknak nem lesz oktatás az intézményben - mondta az ülésen Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Az ülésen Dakos József, megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy a fiatalember egy parabellum pisztollyal lőtt, amire volt jogszerűen kiállított tartási engedélye. A fiatalember több lövést adott le, de hogy hányat, azt még nem tudni. A fegyver 15 lövedék befogadására alkalmas tárában még maradtak lőszerek, de ezek pontos számáról sem tudott nyilatkozni. Draskovics Tibor rendészeti tárcavezető erre reagálva azt mondta, hogy "fel kell tenni a kérdést, hogy elég szigorú-e a fegyvertartási engedélyek kiadási rendszere." A miniszter és a megyei főkapitány is azt mondta, hogy az eset egyedi, annak előzménye nem volt, más bűncselekményekhez nem kapcsolódik, és nem várható, hogy hasonló fog történni a magyar oktatási intézményekben. Egyelőre annyit tudni, hogy a lövöldözéshez a fiatalembert valamilyen belső ok, a világgal való konfliktus vezette.

Hiller István oktatási miniszter arról beszélt, hogy a minisztérium a saját halottjának tekinti a lövöldözésben elhunyt fiatalembert. Egyben felszólította az egyetem szenátusát, hogy tegyenek meg mindent, hogy az egyetemen az oktatás továbbra is zavartalanul mehessen tovább. Páva Zsolt pécsi polgármester szintén kijelentette, hogy a város saját halottjának tekinti a meggyilkolt fiút.(FH)