Kikerült az intenzív osztályról az a 29 éves férfi, aki annak ellenére megkapta a H1N1 vírusfertőzést, hogy kapott védőoltást. A beteget hétfőn az infektológiai osztályra helyezték át, és orvosai szerint a kezeléseket követően, néhány nap múlva elhagyhatja a kórházat -tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentgyörgyi János, a debreceni Kenézy Gyula kórház sajtóreferense.

A 29 éves férfi november 27-én jelentkezett a Kenézy Kórház sürgősségi betegellátó osztályának ambulanciáján. A kialakult légzési elégtelenség miatt, valamint a felmerült influenza-fertőzés gyanúja alapján az intenzív terápiás osztályra került. A beteg elmondása szerint másfél hónapja megkapta a H1N1 elleni védőoltást.

A kórház hétfőn kiadott közleményében azt írja: több alkalommal is küldtek mintát az Országos Epidemiológiai Központba és az ÁNTSZ Regionális Laboratóriumába a H1N1 fertőzés igazolására, mert bizonytalanok voltak az eredmények. Emellett igazolódott a tüdő bakteriális fertőzöttsége is. A férfi emelt dózisú vírusellenes szert kapott gyomorszondán keresztül, illetve párhuzamosan antibakteriális kezelést is. Egy ideig gépi lélegeztetést is alkalmazni kellett nála. Köszönhetően az időben elindított hatékony kezelésnek, a férfi állapota folyamatosan javul - áll a kórház közleményében.(FH)