Farkas Péter, az ismeretlen helyen bujkáló olimpiai bajnok súlyosabb büntetést, 5 év helyett 7 év fegyházat kapott kábítószerrel való visszaélésért másodfokon csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. A bíróság szerint a kiváló sportoló társadalmi megbecsülése miatt szigorúbban kell megítélni a súlyos bűncselekményt. Az ítélet jogerős.

Farkas Péter olimpiai bajnok testvérét és segítőjüket 2004 őszén fogták el, majd nem sokkal később a sportolót is őrizetbe vették, mert XVII. kerületi házukban vadkender-ültetvényt találtak a rendőrök. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2008. november 3-án megismételt bírósági eljárás után Farkas Pétert 5 évi fegyházra, öccsét Károlyt 7 évre, segítőjüket pedig 6 évre ítélte. Az első fokú ítélet szóbeli indoklásának szünetében először Farkas Károly, majd bátyja is megszökött az épületből. Károlyt hamarosan elfogták Vecsésen, az olimpikont viszont azóta sem találták meg.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön 5-ről 7 évre súlyosította Farkas Péter büntetését, míg öccse, illetve segítőjük büntetését változatlanul hagyta. Házi Lajos bíró az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy nagyra tartják Farkas Károly szolidáris megnyilvánulását, ahogyan testvére felmentését kérte. A bíró emlékeztetett arra, hogy Farkas Károly és a vadkender-ültetvény gondozója részben beismerő vallomást tett, illetve tetten is érték őket, míg Barcelona olimpiai bajnoka mindvégig tagadta bűnösségét. A bíróság szerint elfogadhatatlan az, hogy Farkas Péternek nem tűntek fel a rendkívül magas költségek, például az évi csaknem 2 millió forintos villanyszámla. A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az olimpikon többszörösen büntetett és felfüggesztett szabadságvesztés idején követte el a legutóbbi bűncselekményt. A bíró külön hangsúlyozta, hogy a tisztelet, a szeretet és a társadalmi megbecsülés az olimpikont kötelezte volna a példamutató életvitelre, így azt, hogy sporteredményeivel dicsőséget szerzett, nem vehették enyhítő körülményként figyelembe.

A jogerős ítélet kihirdetése után Bárándy Péter, Farkas Péter védője a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, sem felülvizsgálatra, sem perújítás kezdeményezésére nem lát lehetőséget.

Farkas Péter büntetése - ha időközben nem fogják el -, 10 év után évülhet el.