Megkezdődött kedden az a rágalmazási per Lisszabonban, amelyet a 2007 májusában eltűnt brit Madeleine McCann szülei indítottak, a kislány eltűnését vizsgáló portugál rendőrtiszt ellen. Goncalo Amaral rendőrtiszt az ügyről írt könyvében azt állította, hogy az akkor hároméves lány a szülők állításával szemben nem eltűnt, hanem meghalt, és erről a szülők is tudnak. Kate és Gerry McCann, az eltűnt kislány szülei 1,2 millió eurós kértérítést követelnek a rendőrtiszttől a 2008 júliusában megjelent könyvében tett állítások miatt - írja a Független Hírügynökség.

A könyv közvetlenül az után jelent meg, hogy a portugál hatóságok felfüggesztették a lány eltűnése ügyében indított nyomozást, amelyben egy időben a szülőket is gyanúsítottként kezelték. Az akkor hároméves Madeleine 2007 májusában tűnt el szobájából egy portugáliai nyaralóhelyen, miközben szülei egy közeli éttermben vacsoráztak.

A szülők médiakampányt indítottak, hogy felhívják ügyükre a közvélemény figyelmét, és a kislány eltűnése az egész világon hír lett. 2009 szeptemberében egy portugál bíróság betiltotta Amaral könyvének árusítását, és megtiltotta a volt rendőrtisztnek, hogy vádjait a médiának nyilatkozva megismételje. Amaralt egyébként 2008 októberében levették az ügyről, miután a brit rendőrséget kritizálta egy interjúban. A per várhatóan csütörtökön ér véget. A szülők azt mondták, hogy a követelt kártérítést a lányukat kereső magánnyomozók megfizetésére fogják használni, ha megnyerik a pert. (FH)