Egy amerikai bíróság csütörtökön életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte azt az 52 éves férfit, aki egy templomban agyonlőtt egy abortuszokat végző ismert nőgyógyászt. A magát újjászületett kereszténynek nevező férfit január végén találta bűnösnek a Kansas állambeli bíróság előre megfontolt emberölés vádjában.

"Csecsemők vére van a kezeteken" - üvöltözte az 52 éves Scott Roeder, amikor az ellene hozott ítélet ismertetése után erővel ki kellett vonszolni a tárgyalóteremből. A férfi folyamatosan megzavarta a meghallgatást abortuszellenes bekiabálásaival, "a sátán zsinagógájának" nevezve áldozatának templomát, ahol lelőtte.

Roeder 2009 május 31-én lőtte le George Tillert a Kansas állambeli Wichita városában, egy lutheránus templomban. A férfi azzal védekezett, hogy meg nem született magzatok életét védte a gyilkossággal. Tiller egyike volt azon kevés orvosoknak az Egyesült Államokban, akik vállaltak úgynevezett késői abortuszt is, azaz a 12. hét utáni terhesség-megszakítást. Tiller gyakran vált az abortusz ellen tiltakozók céltáblájává, akik rendszeresen tartottak demonstrációt a férfi wichitai klinikája előtt.

Roeder azt szerette volna elérni, hogy az esküdtszék csak méltányolható okból származó, erős felindulásból elkövetett emberölésben találja bűnösnek. A tárgyalást vezető bíró azonban úgy döntött, hogy az esküdteknek el kell vetniük ezt a lehetőséget. Az ismert abortuszellenes aktivistát január végén előre megfontol szándékkal elkövetett emberölésben találták bűnösnek.

A büntetéséről döntő bíró végül életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a férfit, aki leghamarabb ötven év múlva, 102 éves korában szabadulhat. A bíró szerint a kemény büntetés helytálló, mivel Roeder már legalább 2002 óta tervezte a gyilkosságot, és "különösen förtelmesnek" találta, hogy Tillert egy templomban ölte meg. (FH)