A legfrissebb adatok szerint már négyszáz halottja van a Kína nyugati részén történt szerdai földrengésnek - közölte a kínai állami média. A Richter-skála szerinti 6.9-es erősségű földrengés a gyéren lakott, Tibettel szomszédos Csinghaj tartományban történt. Sok ház összedőlt, és több út is járhatatlanná vált. A helyi repülőtér elérhetetlenné vált.

Helyi tisztségviselők elmondása szerint nyolcezer sérültje van a földrengésnek, amely földcsuszamlásokat is okozott Csinghaj tartományban. A rengés miatt akadozik a telekommunikáció, és az áramszolgáltatásban is gondok vannak.

A rengés Csinghaj tartomány déli részén, Jüsu megyében okozta a legnagyobb pusztítást. Az epicentrum közelében lévő Csienku városában a házak 85 százaléka összeomlott. A megye belföldi repülőterével megszakadt a kommunikáció, és az oda vezető utak is járhatatlanná váltak.

Már elindultak a mentőalakulatok a helyszínre, a szükséges felszerelésekkel. A hadsereg egységeit már a katasztrófa sújtotta területre vezényelték, hogy segítsenek a túlélők mentésében. A katonák azonban csak a kezüket tudják használni, mert nincsenek nagy munkagépeik - közölte egy, a mentésben részt vevő katonatiszt.

Az utcákon mindenfele sérültek hevernek, sokuk vérző fejjel. A helyi tűzoltóság vezetője elmondta, hogy eddig 32 embert sikerült élve kimenteni a romok alól. Egy összeomlott általános iskola romjai alatt nagyjából húsz gyerek rekedt, mentésük még tart. Egy kormányzati épületben pedig nagyjából ötven túlélő vár mentésre. (FH)