Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki még 2007 novemberében baltával agyonvert, majd kifosztott egy 88 éves asszonyt a Borsod megyei Gadnán. A férfi leghamarabb 30 év múlva szabadulhat.

A férfi a gyilkosság napján sok bort ivott, majd arra gyógyszert vett be, és baltával a kezében elindult otthonról. Az nem derült ki, mi volt az eredeti célja az akkor 21 éves férfinak, aki végül beugrott későbbi áldozata, az egyedül élő, 88 éves néni udvarára, berúgta a lakás ajtaját, és bement a házba.

Az idős asszony - aki kora ellenére szellemileg és fizikailag is jó állapotban volt - épp az ágyon ült. Fel akart állni, mire a vádlott szó nélkül többször is fejen csapta a baltával. A földre került áldozatot a rabló megpróbálta megerőszakolni, de nem sikerült. A néni próbált védekezni, kiabált, rugdosta támadóját, aki erre a baltával a combjaira is többször lecsapott.

A férfi ezután átkutatta a sértett zsebeit. Pénzt nem talált, elvitt hát egy asztali rádiót, egy elemlámpát és egy rádiós ébresztőórát, összesen kilencezer forint értékben. Az ébresztőórás rádiót hazafelé menet a szántásban elhagyta, a másikat összetörte és az elemlámpával együtt bedobta saját udvari WC-jébe. A baltát a ház mögötti bozótosba dobta, cipőjét és zokniját elégette.

Az idős asszony a sérüléseibe a helyszínen belehalt, életét az azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg: többszörös koponyatörést, arckoponyatörést, agyzúzódást szenvedett, a baltás mindkét combcsontját eltörte.A bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerő vallomását, az elkövetéskor fiatal felnőtt korát.

Gyengeelméjűségét és személyiségzavarát, valamint az időmúlást viszont nem. Súlyosító körülménynek értékelte a vádlott büntetett előéletét, hogy a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, az ittasságát, illetve azt, hogy a bűncselekmény egy kisebb közösségben, faluban történt és alkalmas volt arra, hogy az idős emberek biztonságérzetét megingassa.

A bíróság az indokolásban kifejtette: a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és brutalitására, valamint a vádlott társadalomra való veszélyességére tekintettel az ítélet még így is inkább enyhe, mint súlyos, de a másodfokú bíróságokat kötő súlyosítási tilalom miatt, ügyészi fellebbezés híján nem szabhatott ki nagyobb büntetést. A rablógyilkos legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. (FH)