Újabb marihuánaültetvényt sikerült felszámolniuk a napokban a fővárosi rendőröknek. Ahogy az elmúlt időszakban, most is vietnámiak termesztették és értékesítették a drogot. A rendőrök eljárást indítottak ellenük. Közben Baranya megyében is kenderültetvényre bukkantak a rendőrök, az eljárás már ott is megindult.

Már korábban kiderült, hogy a korábban kizárólag heroinra specializálódott vietnámi bandák újabban marihuánával is foglalkoznak. Itthon házakat, lakásokat bérelnek ki, ezekben termesztik a drogot. Az elmúlt időszakban a rendőrök számos ültetvényt számoltak fel és több gyanúsítottat is elfogtak. Nemrég egy második kerületi házhoz mentek ki az egyenruhások, ahol információik szerint cannabist termesztettek. A házban egy vietnámi férfit találtak, aki egy műanyag zsákban megpróbált elbújni, nem sok sikerrel. A rendőrök elfogták, később pedig a ház alagsorában megtalálták a 336 tőből álló ültetvényt. Rövid idő alatt a nyomozók beazonosították a férfi társát is, egy 47 éves szintén vietnámit. Már vizsgálják, hogy a korábbi felszámolt marihuánaültetvényekhez volt-e közük.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében arra hívják fel a figyelmet, hogy a külföldiek új módszerrel próbálkoznak: már nem az egész kibérelt házat, hanem csak annak alagsorát alakítják át a termesztéshez. Így a ház tulajdonosa hiába ellenőrzi az épületet, annak nagy részében, hogy mindent rendben talál. A rendőrök továbbra is azt kérik a házukat vietnámiaknak kiadóktól: ha albérlőik esetleg zárat cserélnének vagy nem engednék be őket, akkor azt jelezzék a rendőrségnek. Ugyanez vonatkozik a lakástulajdonosokra is, hiszen a termesztéshez alkalmazott csúcstechnikával akár társasházakban is lehet ültetvényeket nevelni.

Közben Baranya megyében is kenderültetvényt számoltak fel a rendőrök, még hétfőn. Egy csertői ház garázsában találtak több mint száz tő kendernövényt és csaknem négy kiló szárított marihuánát. A ház tulajdonosát, egy 46 éves férfit, valamint sógorát, egy 28 éves férfit elfogták a rendőrök, harmadik társuk, egy 28 éves nagyatádi férfi szökésben van, őt keresik. Az elsődleges szakértői vélemény szerint jelentős mennyiségű a Csertőn lefoglalt kábítószer, de a hatóanyag-tartalmát még vizsgálni kell, a piaci értéke így is több millió forint lehet. A férfiak ellen kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást, vallomást tettek, de annak tartalmáról a rendőrség nem mond semmit, mert a nyomozás még tart. A két férfi őrizetben van, javasolták előzetes letartóztatásukat a nyomozók - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden.