Kivégezték Kínában szerdán azt a 42 éves férfit, aki egy hónapja nyolc gyereket késelt halálra egy általános iskolában. Közben egy késsel hadonászó férfi 18 gyereket, és egy tanárt sebesített meg az ország déli részén, amikor betört egy általános iskolába. A támadót a rendőrök fogták el.

A 42 éves Cseng Min-seng az ország déli részén található Nanping városában állt a kivégzőosztag elé, miután a kínai legfelsőbb bíróság helyben hagyta a rá kirótt halálos ítéletet. A bíróság indoklása szerint "különösen mocskos" bűnének "nagyon súlyos következményei" voltak, és "hatalmas kárt okozott a társadalomnak".

A férfi március 23 rontott be Nanping város egyik általános iskolájába, majd a nála lévő tőrrel a gyerekekre támadt. Cseng nyolc diákot ölt meg, és öt másikat súlyosan megsebesített. A rendőrség közlése szerint azután kezdett ámokfutásba, hogy barátnője szakított vele. A férfit április nyolcadikán ítélték el, miután bűnösnek vallotta magát előre megfontolt emberölésben. A halálos ítélet ellen azonban hiába fellebbezett.

Közben újabb általános iskolában történt egy késelős támadás Kína déli részén, Kuangtung tartományban. Egy negyvenes éveiben járó férfi tört be Lejcsou város egyik iskolájába, és gyerekre, valamint egy tanárra támadt rá. A férfi 18 gyereket, és egy tanárt sebesített meg. Az eddigi hírek szerint senki sem halt meg. (FH)