A Duna Budapestnél 827 centiméteren tetőzött kedden kora reggel, de a 90 kilométernyi fővédvonal ellenáll a víz erejének és az ideiglenes gátak is tartanak. A figyelőszolgálat folyamatosan járőrözik a védvonalakon.

A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint a Duna néhány centiméterrel magasabban tetőzött ugyan a vártnál, ez mégsem okozott idáig különösebb problémát. Ilyen magas vízállásnál szokásosak az árvízi jelenségek, melyek a talajon keresztül jelentkezhetnek, például fakadó vizek, szivárgások, esetleg buzgárok formájában.

A Margitszigeten és a Római-parton egy-két helyen a talajból tör föl a víz, de ezek egyelőre nem veszélyesek. Néhányukat már el is szigetelték a homokzsákokból épített kisebb ellennyomó medencékkel.

A folyó vízszintjének emelkedésével együtt jár, hogy a talajvíz szintje is megemelkedik, ezért előfordulhat, hogy a Duna-parton levő régebbi építésű házak pincéjében megjelenik a talajvíz. A Fővárosi Csatornázási Művek árvízvédelmi szakemberei azt tanácsolják, hogy ne szivattyúzzák ki a pincékben álló vizet, mert kárt tehetnek az alapban, és az épület megsüllyedhet. Az ár elvonulásával a talajvíz szintje is csökkeni fog, és magától visszahúzódik a víz. (FH)