Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el az eddigi házi őrizet helyett a Budai Központi Kerületi Bíróság a 2009 nyarán kirobbant őssejt-ügy két ukrán gyanúsítottjánál. Yulliy Baltajtis és biológus kolléganője nem kötődik Magyarországhoz, ezért a bíróság szerint nem lehet megszüntetni ellenük az összes kényszerintézkedést. Ezért elrendelték ellenük a lakhelyelhagyási tilalmat, ami azt jelenti, azt a települést nem hagyhatják el, ahol laknak. Két magyar társukat már májusban elengedték, ők szintén csak a lakóhelyüket nem hagyhatják el.

A Fővárosi Bíróság pénteki tájékoztatása szerint a pénteken meghozott végzésben a bíróság elutasította az ügyészség indítványát, hogy hosszabbítsák meg a gyanúsítottak házi őrizetét.

Az ügyben a 2008. év végén elrendelt nyomozásban az érintettek már 2009 júliusa óta gyanúsítottak. A bíróság indoklása szerint a kihallgatásoknak a tanúk nagy száma miatti elhúzódását ennyi idő elteltével már nem lehet a gyanúsítottak terhére beszámítani. A tanúk nagy többségének kihallgatása már megtörtént. A tanúkkal kapcsolatos bizonyítási eljárásról a bíróság kifejtette, az üggyel bármilyen minőségben kapcsolatba hozható emberek a médiából is értesülhettek a gyanúsítás tényéről, így az ügy lényegét minden további nélkül megismerhették. Arra pedig eddig sem merült fel adat, hogy a gyanúsítottak befolyásolták volna a tanúkat.

A gyanúsítottak olyan külföldi állampolgárok, akik semmilyen formában nem kötődnek Magyarországhoz, és az országban csak amiatt az ügy miatt jöttek, amivel most gyanúsítják őket. A bíróság szerint emiatt valóban fennáll a veszélye, hogy esetleg külföldre szöknek, emiatt rendelték el ellenük a lakhelyelhagyási tilalmat. A végzés egyébként nem jogerős.

Az őssejt botrány 2009 június végén robbant ki: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei a Nyírő Gyula Kórház egyik bérbe adott épületében csaptak le a gyanú szerint illegális őssejt-terápiát végző orvoscsapatra. Az érintettek ellen üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása miatt indult eljárás. Az ügynek kezdetben négy gyanúsítottja volt: Seffer István plasztikai sebész, egy másik magyar férfi, az ukrán Yuliy Baltaytis professzor, valamint egy ukrán biológusnő. Sefferék házi őrizetét már májusban megszüntette a bíróság. Az ügynek jelenleg kilenc gyanúsítottja van. (FH)