Több halottja is van az Európa-szerte tomboló kánikulának: szombaton csaknem az egész kontinensen hőség volt a jellemző és több országban vasárnap sem változik a helyzet.

Spanyolországban hárman - köztük egy 24 éves fiatalember - haltak meg a tikkasztó melegben. Az ország középső és déli részén hőségriadót rendeltek el: ezeken a területeken 39 fokot is mértek. A meteorológusok szerint csak kissé enyhül a kánikula Spanyolországban vasárnap és hétfőn.

Párizsban szombaton már "csak" 26 Celsius-fokot mértek szombaton, míg egy nappal korábban 33 fokot mutattak a hőmérők. Habár hőség miatt elrendelt narancs riasztás feloldották Párizsban és Franciaország három másik régiójában, az ország középső és keleti részén még vasárnap is érvényben marad. A francia meteorológiai intézet közleménye szerint a csütörtök óta tartó kánikula vasárnap véget ér.

Nagy-Britanniában idei rekord-hőmérsékletet mértek pénteken a délkelet-angliai Gravesend-ben: 31,7 fokot. Az egészségügyi illetékesek arra hívták fel a figyelmet, hogy éjszaka sem megy 20 fok alá a hőmérséklet, így a meleg idő főként az idősekre és a nagyon fiatal gyerekekre jelent veszélyt. Az elmúlt két hétben közleményük szerint "néhány százzal" több haláleset történt az átlagosnál Nagy-Britanniában, és több közülük a kánikula miatt. A négy fokozatú skálán kettes hőségriadót rendeltek el az országban, miután 1953 óta nem volt ilyen száraz az első hat hónap az évben, mint idén.

Belgiumban több városban akadozott a vízellátás a hőség miatt. Bullange-ban több víztározó kiszáradt és a helyzet még kritikusabbá válhat, ha a jövő hét végéig nem esik számottevő eső Belgium keleti részén.