A kínai állami média jelentése szerint 33-ra emelkedett a két hete történt tűzijátékgyár-robbanásban meghalt emberek száma - jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség. Az esetről szóló legutóbbi hírek még 20 halottat említettek. Három embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Az Új Kína állami hírügynökség jelentése szerint már 33 halottja van az augusztus 16-ai robbanásnak, amely a Kína északkeleti részén található Jicsun városában történt, egy tűzijátékokat előállító üzemben. A hírügynökség arról nem írt, hogy a halottak száma miért emelkedett ilyen nagyot. Az esetről szóló legutóbbi jelentések húsz halottat említettek, valamint több mint 150 sérültet.

Az augusztus 16-án történt robbanás ereje akkora volt, hogy a gyártól számított egy kilométeren belül szinte valamennyi ablak betört, ugyanakkor a lökéshullámokat még öt kilométerre is érezni lehetett. A tűz oltásában, majd a túlélők utáni kutatásban 1700 tűzoltó és katona vett részt.

A Hejlungcsiang tartományban történt robbanás után a helyi hatóságok minden tűzijátékgyárat leállítattak a tartományban. Arról egyelőre nem érkeztek információk, hogy mi okozta a robbanást a gyárban, amely engedély nélkül működött. A működési engedélyt a biztonsági előírások megsértése miatt vonták meg az üzemtől.(FH)