Jóval mérgezőbb a Veszprém megyében elszabadult vörösiszap annál, amit a hatóságok eddig közöltek - ezt állítja a Greenpeace saját vizsgálatainak eredményei alapján. A zöldszervezet két független laboratóriummal vizsgáltatta meg azokat a mintákat, amelyeket Kolontáron gyűjtöttek be kedd este. Az elsődleges eredmények szerint a megengedettnél jóval több arzént, krómot és higanyt mutattak ki az iszapból illetve az árokból vett vízből.

Az egyik elárasztott településen, Kolontáron, a falu közepén vettek mintát a vizsgálathoz kedd este: árokvizet elemeztettek és árokból vett iszapos agyagmintát. Egy analitikai kft-nél és a Bécsi Szövetségi Környezetvédelmi Hivatalnál végezték a vizsgálatokat. Pénteken elsődleges eredményeket hozott nyilvánosságra a Greenpeace, és várhatóan hétfőre kapnak egy részletesebb elemzést is, amelyet az ígéretek szerint ugyancsak bemutatnak majd.

A laboratóriumi értékek magasabbak azoknál, amelyeket az ÁNTSZ a napokban közölt, illetve amelyeket az akadémia honlapjára feltettek. Példaként említette, hogy az árokvízben az ivóvízben megengedettnél huszonötször több arzén volt. Emellett dupla annyi arzént mutattak ki a mintákból a "normális" vörösiszapban engedélyezett arzénmennyiséghez képest. Krómból és higanyból is túl sokat találtak az elemzéskor.A Greenpeace szakértői szerint ezek az anyagok viszonylag kötöttek, amíg lúgos kémhatású az iszap, de a pH érték csökkenésével ezek az elemek elkezdenek felszabadulni, más anyagokkal reakcióba lépni.

A zöldszervezet ugyanakkor nem akar pánikot kelteni, csak arra akarják felhívni a figyelmet, hogy ezek az értékek magasak, veszélyesek lehetnek hosszú távon. Nincs információjuk arról, hogy milyen közvetlen és rövid távú hatása van ezen anyagoknak ilyen mennyiségben illetve környezetben.

A Greenpeace arra kíváncsi, hogy min alapulnak azok az adatok, amelyeket az ÁNTSZ közölt illetve az MTA honlapjára kitettek, és miért kért a kormány csütörtök este sürgős szakértői segítséget az EU-tól, ha ez az iszap a megsérült tározó tulajdonosa szerint nem veszélyes. Az igazgató azt is mondta, hogy csütörtökön légifelvételeket készítettek, amelyeken szerinte látszik, hogy az ideiglenes gátpótlás még nem áll, pedig négy nap telt el az iszapömlés óta. Ismét hangsúlyozta: a tulajdonos MAL Zrt. kommunikációja érhetetlen és elfogadhatatlan.

A Velvet támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és az áldozatok családja számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!