A mentőcsapatok szerint szombaton, közép-európai idő szerint röviddel 14 óra után készült el az az alagút, amelyen át felszínre hozhatják a körülbelül 700 méteres mélységében rekedt chilei bányászokat. A 33 ember egy omlás miatt már több mint két hónapja van lent. A hivatalos tájékoztatás szerint várhatóan napokon belül felhozzák őket. Az alagútfúrás befejezését a felszínen kürtszó adta hírül, amelynek hallatán örömujjongásban törtek ki a bányászok rokonai a mentőcsapatok tagjaival együtt.

A mélyben rekedt emberek felszínre hozatalához pontos időpontot nem tudtak mondani, csak annyit közöltek, hogy a mentőjárat falait meg kell erősíteni. A chilei bányászati miniszter szerint a vájárok kimentésére még 3-8 napot kell várni. A mentőjárat elkészültének hírére a helyszínen sokan felrohantak a legközelebbi dombra, ahol 32 chilei és egy bolíviai zászlót tűztek ki - így utaltak a mélyben rekedt férfiak nemzetiségére.

"Teljesen lehengerelt a hír. Csak elképzelni tudom, hogy mit érezhet a bátyám odalent" - mondta az egyik mélyben rekedt bányász testvére, Gaston Henriquez. "Végtelenül boldogok vagyunk, mert az elmúlt két hónapban rengeteget szenvedtünk. Most pedig már csak arra kell várnunk, hogy felhozzák őket, és átölelhessem a testvéreimet" - mondta egy másik férfi, Wilson Avalos, akinek két testvére van a beomlott bányajáratban.(FH)