A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság csalókra figyelmeztet, akik a vörösiszap károsultjainak megsegítésére hivatkoznak és az általuk megadott számlaszámra várnak adományokat. Azt kérik ezért, hogy a segíteni akarók csak hiteles számlaszámokra utaljanak pénzt. A bizottság szombat délutáni közleménye szerint a levegő portelítettsége Somlóvásárhelyen határérték alatti, Devecser és Kolontár egy-egy pontján afeletti.

A rászorultak helyzetével visszaélő csalók jelentek meg, akik az általuk megadott számlaszámra várják az adományokat - áll a védelmi bizottság közleményében. Felhívják a figyelmet arra, hogy a felajánlók minden esetben tájékozódjanak az érintett önkormányzatoknál a számlaszám hitelességéről, illetve csak az önkormányzatok vagy a Vöröskereszt által (például az önkormányzat vagy a Vöröskereszt internetes oldalán) megadott hiteles számlaszámokra fizessenek be adományokat, illetve a nemzeti segélyvonalakat hívják. Ugyancsak ne fizessenek az "adománygyűjtő" kezébe támogatást, illetve senki se engedjen be otthonába adománygyűjtés indokával idegeneket.

Az elvégzett legújabb légszennyezettségi tájékoztató mérések szerint a levegő portelítettségi mértéke Somlóvásárhelyen nem haladja meg az egészségügyi határértéket. Devecser és Kolontár települések egy-egy pontján határérték feletti port mértek. A porral terhelt területeken porálarc és védőszemüveg használata szükséges. Továbbra is útzár van Ajka és Kolontár között. A menetrendszerinti autóbuszjáratok és a kolontári lakosok csak Devecser felől közelíthetik meg Kolontár települést. Devecser megközelítése a 8. számú főútvonal felől a legproblémamentesebb - fogalmaznak a közleményben.(FH)

A Velvet támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és az áldozatok családja számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!