Tizenötezer forintnyi tartozása helyett egy higannyal "fűszerezett" amerikai szendvicset adott barátnőjének egy nő Nyugat-Ukrajnában - adta hírül hétfőn az ukrán ZIK hírügynökség. A kiszemelt áldozat még idejében észrevette a turpisságot.

A 26 éves elkövető látszólag kedveskedni akart a barátnőjének, akinek vasárnap este kellett volna megadnia hónapok óta húzódó 600 hrivnya összegű tartozását. Ezért egy hamburgert vásárolt a közeli amerikai gyorsétteremben, amelyet egy kettétört lázmérőből kifolyó higannyal "ízesített" meg, és a találkozáskor így nyújtotta át kiszemelt áldozatának.

Hitelezője azonban már az első harapás után észrevette a húspogácsából kipergő higanygolyócskákat, és azonnal értesítette a hatóságokat. A közegészségügy szakemberei előbb a gyorséttermet vizsgálták át alapos tüzetességgel, ám miután ott nem bukkantak higany nyomaira, a gyanú az álnok barátnőre terelődött, aki bevallotta tettét.

A 26 éves Lemberg (Lviv) megyei illetőségű nő a kihallgatásakor elmondta, hogy ily módon akart olcsóbban megszabadulni adósságától. A rendőrség gyilkossági kísérlet címén indított ellene eljárást. Volt barátnőjét kórházba szállították, ahol megállapították, hogy nem került a szervezetébe komolyabb mennyiség a gyilkos higanyból.