Vizsgálja a rendőrség a szervezők felelősségét is a szombat esti tragédia kapcsán, amikor három fiatal lány vesztette életét egy fővárosi szórakozóhelyen. Ezzel párhuzamosan igazságügyi orvosszakértőt is bevontak, hogy kiderüljön, mi okozta a fiatalok halálát. Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt: szombaton este 11 óra után Budapesten, a Nyugati tér egyik szórakozóhelyén a több ezres tömegben három fiatal lány életét vesztette. Úgy tudni, hogy valamiért pánik tört ki, a három lány valószínűleg a menekülés közben került a földre, ahol a tömeg eltaposta őket.

A mentők szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy azért halt meg három lány a Nyugati téri szórakozóhelyen, mert eltaposták őket. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a fiatalokon voltak ugyan sérülések, de nem akar feltételezésekbe bocsátkozni. A halál pontos okát csak az igazságügyi orvosszakértői vélemény elkészülte után lehet majd tudni.Korábban felröppent a hír, hogy két másik fiatal megsérült az éjszakai tülekedésben. A szóvivő ennek kapcsán elmondta: egy fiatalembert valóban elvittek a helyszínről, de nem azért, mert megsérült, hanem, mert erősen ittas állapotban volt. Egy mentőautó egyébként még órákon át a téren maradt, hátha valakinek segítségre van szüksége. Végül így láttak el egy másik fiatalt is, de őt csak a helyszínen.

A történtek után a rendőrök a szórakozóhely közelében egy melegedőt biztosítottak a klubot elhagyni kényszerülő vendégeknek. Egyben felszólították a szervezőket, hogy a vendégek bent maradt ruháit, értéktárgyait a helyszínelés után, rendőri felügyelet mellett szolgáltassák vissza az érintetteknek. Közben a Facebook internetes közösségi portálon külön oldal alakult "Szombat esti tragédia (West Balkán)" elnevezéssel. Az oldalra az éjszakai, hajnali órákban folyamatosan érkeznek a hozzászólások. Ugyanezen az oldalon megemlékezést is szerveznek az áldozatok emlékére este nyolc órától a Nyugati téren.

"Szeretnénk őszinte részvétünket kinyílvánítani az elhunytak hozzátartozói, barátai, ismerősei felé, mély megrendüléssel és döbbenettel állunk a szombat éjszaka történt szörnyű tragédia előtt." - írja facebook-os oldalán a Noise Night Life, amely a West Balkánban tartott, majd tragédiába torkollt partit szervezte. A rendezvényt szervező cég közleményében azt írja, úgy bérelték ki a termeket, hogy nem ők, hanem a helyiséget üzemeltető cég felel a biztonságért. Ráadásul arról sem volt tudomásuk, hogy West Balkán nem rendelkezik működési engedéllyel. A közleményből az is kiderül, körülbelül 2500-an tartózkodtak a helyszínen, de ez a létszám nem haladta meg a befogadóképességét, amely akár 4500 fő is lehetett volna. A Noise Night Life arról is is ír, hogy azért csak késve tették közzé nyilatkozatukat, mert segítik a rendőrség munkáját, és a kihallgatások nem tették lehetőve, hogy "jelen formában és fórumon nyilatkozzunk a történtekről".

Az üzemeltető "megbocsáthatatlan hibája" vezetett a szombat éjszakai tragédiához - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Terézváros polgármestere. Hassay Zsófia hozzátette: a szórakozóhely üzemeltetőjének öt nappal korábban be kellett volna jelentenie a rendezvényt, ám ezt nem tette meg. A városvezető hangsúlyozta, ha a bejelentés megtörtént volna, akkor is csak este 10 óráig tarthatott volna nyitva a szórakozóhely és legfeljebb 300 vendéget fogadhatott volna. A terézvárosi önkormányzat jogszabály-módosítást kezdeményez és szigorítja az ellenőrzéseket a jövőben.

A West Balkán szórakozóhelyen legutóbb tavaly decemberben volt ellenőrzés. Akkor kiürítették az épületet, mert este 10 óra után még 180-an tartózkodtak ott engedély nélkül. Hassay Zsófia tájékoztatása szerint az üzemeltető cég tulajdonosát éppen kihallgatják. A polgármester úgy fogalmazott: "remélhetőleg előzetes letartóztatásba helyezik a férfit". A Független Hírügynökség információi szerint a szórakozóhelyen az engedélyezett 300 helyett legalább 2500-an voltak szombat éjszaka.