Várhatóan már hétfőn késő délután lezárják a budai és pesti alsó rakpartok egy-egy szakaszát a Duna emelkedő vízszintje miatt. A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai folyamatosan figyelik a folyó vízállását, hogy a lehető legtovább lehessen közlekedni a rakpartokon.


A hajnali óráktól az FKF Zrt. útellenőrei folyamatosan figyelik a rakpartokat mind a pesti, mind a budai oldalon, és ha a vízszint átlépi a kritikus szintet, azonnal jelzik a kezelő Fővárosi Önkormányzat munkatársának, aki ezután elrendeli a rakpartok először a részleges, majd szükség esetén teljes lezárását.

A Duna vízszintje reggel hét órakor 629 centiméter volt, ez várhatóan hétfő délutánra már eléri a 650 centimétert. Ekkora vízállás mellett lezárják a Mozaik utca - Margit híd, a Margit híd - Halász utca, a Szent István Park - Markó utca, a Markó utca - Zoltán utca közötti szakaszt. A Duna hétfő délutántól tovább árad, várhatóan kedden tetőzik majd 687 centiméteren. A tetőzéskor a budai oldalon a Mozaik utcától a Lágymányosi hídig zárják az alsó rakpartot, a pesti oldalon pedig a Szent István park - Markó utca, a Markó utca - Zoltán utca, a Dráva utca - Szent István tér, a Zoltán utca Március 15. tér és a Havas utca - Közraktár utca közé eső szakaszokat nem használhatják majd az autósok.

A Budapesti Közlekedési Központ arra kéri az autósokat, hogy ne álljanak meg a rakparton, ott parkoló járművüket pedig vigyék biztonságos helyre.

Vasárnap este 19 órától a budai oldalon a Margit hídtól az Árpád híd felé, a pesti oldalon pedig a Parlament és a Margit híd között 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be.