Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy bagdadi gyászszertartáson csütörtökön, megölve 37 embert és megsebesítve több tucatnyi másikat – közölte a védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a helyszínre érkező rendőrökre rátámadtak a feldühödött gyászolók.

"Harminchét embert ölt meg és 78-at sebesített meg az az autóbomba, amely egy sátor mellett robbant fel, ahol egy temetési szertartásra összegyűlt gyászolók tartózkodtak" - közölte az iraki védelmi minisztérium, amelynek adatait később a belügyminisztérium is megerősítette.

Tájékoztatásuk szerint a merényletet a főváros északi részén fekvő, síita Shuala városrészben követték el az ismeretlen támadók. Mint közölték, a robbanás után a helyszínre érkező rendőrökre kövekkel támadt a feldühödött tömeg, és végül a katonaság egységeit kellett kivezényelni a rend helyreállítására.

Egy másik, szintén csütörtöki merényletben öt ember vesztette életét és 21-en sebesültek meg, amikor út szélén elhelyezett pokolgép robbant fel Bagdad határában. Nem sokkal később a szomszédos Jihadban pedig egy minibuszba rejtett bomba robbant fel, megölve két embert és megsebesítve hetet.