A Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű volt a 18 óra 41-kor kitört földrengés, amelynek epicentruma Oroszlánynál, 10 kilométer mélyben volt - mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet
Szeizmológiai Főosztályának tudományos munkatársa, Mónus Péter. Hangsúlyozta, hogy ez magyarországi viszonyok közt erősnek számít, utoljára 1985-ben Berhidán volt ekkora rengés. Az komoly károkat okozott az épületekben.

Oroszlányban tíz-tizenöt másodprecig tartott a rengés, s ahogy Biacsi Viktóriától, a város sajtóreferensétől a kemma.hu megtudta: kisebb áramkimaradások is voltak. Baleset nem történt, de sokan megijedtek, s kimenekültek otthonaikból. A HírTV helyszíni tudósítója este kilenc órakor arról számolt be, hogy órákkal a földmozgás után sokan várakoztak az utcákon tartva az esetleges utórengésektől. A Független Hírügynökség szerint a helyi katasztrófavédelmi hatósághoz rengeteg bejelentés érkezik.

Tömegesen érkeznek a bejelentések a fővárosi tűzoltókhoz is.  Jelenleg két esetet vizsgálnak, a komolyabb a III. kerületi Huszti úton történt, itt egy 11 emeletes panelház szerkezete sérült meg. A XI. kerületben, a Gazdagréti úton sérült meg egy 10 emeletes épület, a lépcső megrepedt. A lakók egyelőre a házban maradtak. Komárom-Esztergom megyéből is több jelentés érkezett épületkárokról.

A rengést az ország több pontján is észlelték. A hirado.hu beszámolója szerint a fővárosban néhány tízemeletes házból csaladok szaladtak ki az utcára.

Legutóbb szerdán Bábolna térségében észleltek földrmozgást, annak az erőssége 2.5-ös volt.