Az ugandai származású M. B. Blaise az az orvos, akit még szeptemberben helyeztek előzetes letartóztatásba Várpalotán, illegális magzatelhajtás gyanújával - értesült az ATV. A megbízható orvosként számontartott M. B. Blaise hat éven át végezte az abortuszokat, ez idő alatt mintegy száz páciense akadhatott. Az ATV által megkérdezett helyiek szerint lebukásának egyik oka az lehetett, hogy az abortuszbizottságnak szemet szúrt, milyen kevés volt tavaly az engedélyezett abortusz a kórházban az előző évhez képest. Ráadásul az egyik beteg elszólhatta magát a bizottság előtt, hogy korábban mennyivel egyszerűbben átesett a tortúrán.

A másik verzió szerint egyik asszisztense szerelemféltésből jelenthette fel az orvost. "Aki hozzá járt, elégedett volt vele. Volt egy élettársa, akitől született egy gyermekük, ő most 5-6 éves lehet" - mondta róla egy helyi. A doktor azóta szakított élettársával. A rendőrök a kórházból vitték el szeptember 7-én. A Várpalotai.hu helyi hírportál szerint az orvos rosszul járt anyagilag a kórház szülészetének megszűnésével, ezért vállalta be a magzatelhajtásonként 60 ezer forintos műtéteket.

A Veszprémi Törvényszék szóvivője, Dülkné Pintér Zsuzsanna hétfőn elmondta, "adat merült fel arra is, hogy a sértettekkel valamilyen fajta összebeszélést kísérelt meg a gyanúsított, ezáltal a bizonyítékok elrejtésének, eltüntetésének a veszélye is fennáll". A nyomozók akár száz nőt is meggyanúsíthatnak, közülük többen kétszer, háromszor is átestek engedély nélküli terhesség-megszakításon - hangzott el az m1 Híradójában hétfőn. A Napló-online már szeptember 6-án beszámolt az esetről, bár akkor még nem erősítette meg ezt a rendőrség. A lap szerint már az orvos letartóztatása előtt két hónappal iratokat foglalt le az ügyészség a kórházban.