Az illegális magzatelhajtások végzésével gyanúsított várpalotai orvos, M. B. Blaise abortuszmentes napokról kötött megállapodást az Alfa Szövetséggel - mondta a Velvetnek az abortuszellenes civil szervezet vezetője, Téglásy Imre. Az abortuszmentes napok kezdeményezéshez eddig 38 kórház csatlakozott, lényege, hogy megjelölt napokon egyáltalán nem végeznek magzatelhajtást az adott intézményben. A gyanúsított és a szervezet vezetője erről kötött megállapodást még 2005. december 28-án - mondta Téglásy.

Az ugandai származású orvos az eddigi értesülések szerint hat éve végezte el az első törvényenkívüli abortuszokat, és tavaly szeptemberben vették őrizetbe (később előzetes letartóztatásba is helyezték). Azóta mintegy száz nőn végzett el ilyen beavatkozásokat, vélhetően 60 ezer forintos áron (ami a duplája a törvényes abortusz árának). A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kómár Viktória korábban elmondta a Velvetnek, hogy 80-100 közötti nőt gyanúsítanak még az orvoson kívül, és még zajlanak a kihallgatások.

Az orvos lebukásának okáról egyelőre mindenki csak találgat. Az egyik verzió szerint egy nő szólta el magát a várpalotai kórház abortuszbizottsága előtt, a másik szerint egy asszisztens szerelemféltésből jelentette fel M. B. Blaise-t. A Várpalotai.hu korábban azt írta, hogy az orvos rosszul járt anyagilag a kórház szülészetének évekkel ezelőtti megszűnésével, ezért vállalta be a magzatelhajtásonként 60 ezer forintba kerülő műtéteket.