Hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel vádolják George Zimmerman önkéntes rendészt, aki február 26-án a floridai Sanfordban lelőtte a 17 éves Trayvon Martint - jelentette be szerdán Angela Corey floridai különleges ügyész - közölte az MTI.

Zimmerman, akit a hatóságok őrizetbe vettek, miután önként feladta magát, nem helyezhető óvadék ellenében szabadlábra. Az ügyész megígérte, hogy a vádlottat 24 órán belül bíróság elé állítják. Elítélése esetén a 28 éves önkéntes rendészparancsnokra 25 évtől életfogytig tartó, letöltendő szabadságvesztést szabhatnak ki.

Az afroamerikai Martinnak a fehér és latin-amerikai gyökerekkel rendelkező Zimmerman általi lelövése Amerika-szerte tiltakozásokat indított el, mert jogvédők szerint a rendőrök "faji" megfontolásból hagyták futni az elkövetőt, aki önvédelemre hivatkozott.

A tüntetők méltányos eljárást követeltek az emberölés ügyében, amit Eric Holden amerikai igazságügyi miniszter szerdán ismételten megígért. Az ügyben a hatalmas felháborodás miatt a szövetségi hatóságok a floridaiaktól független nyomozást folytatnak.

Corey bejelentette, hogy a vádemelés bejelentése előtt telefonon beszélt Martin szüleivel. A különleges ügyész közölte, hogy az eljárás, amelyben "csak a tények számítanak majd", mind az áldozat, mind a vádlott számára méltányos lesz. Jogvédő csoportok üdvözölték a bejelentést.

Zimmerman két eredeti ügyvédje, Craig Sonnes és Hal Uhrig kedden visszalépett ügyfelük képviseletétől, mert vasárnap óta nem halottak felőle. A vádlott új jogi képviselője, Mark O'Mara szerdán bejelentette, hogy védence továbbra is ártatlannak vallja magát és fenntartja, hogy önvédelemből használt fegyvert.

Az ügyvéd, akit mindössze másfél órával Corey bejelentése előtt fogadtak fel, cáfolta, hogy Zimmerman viselkedése zavarodott volna. Sajtójelentések korábban ennek az ellenkezőjéről számoltak be. A férfi felhívta például Corey ügyész hivatalát, aki viszont a jogi képviselőinek távollétében nem volt hajlandó tárgyalni vele. Zimmerman kapcsolatba lépett a Fox News egyik műsorvezetőjével, Sean Hannityvel is, aki egy "off the record" interjút készített vele.