Megkezdődött Anders Behring-Breivik, a 2011-es norvégiai mészárlássorozat elkövetőjének várhatóan tíz hétig tartó tárgyalássorozata – írja a Local. Breivik nem a már megismert Lacoste pulóverében, hanem öltönyben és aranyszínű nyakkendőben jelent meg a bíróságon, és jobb öklét fellendítve üdvözölte a jelenlévőket – erre a templomos lovagrend köszöntéseként hivatkozott ezerötszáz oldalas kiáltványában.

Az oslói robbantás, illetve az utøyai mészárlás elkövetője közölte: nem ismeri el a norvég bíróságot, mert az multikulturális eszméket támogató pártoktól kapott felhatalmazást. Önmagára íróként hivatkozott, és azt is leszögezte, nem tartja magát bűnösnek.

Mint Inga Bejer Engh bírónő elmondta, az utøyai gyilkosságok áldozatainak holttestére többségében a "Szerelmesek Útján" találtak – azon a sétaútvonalon, amely megkerüli a szigetet. Breivik hatvankilenc embert lőtt le, közülük ötvenhatan még húszévesek sem voltak. Legfiatalabb áldozata éppen túl volt tizennegyedik születésnapján.
Amikor az elhunytak névsorát olvasták fel, Breivik láthatóan egy előtte fekvő papíron olvasott valamit – miközben az áldozatok családtagjai csendben sírtak a teremben.

Breivik ügyvédei elmondták: a férfi nem vallja magát bűnösnek, tetteit pedig kegyetlennek, de szükségesnek tartja, amelyeket egyedül, önvédelemből követett el az "állami kártevők" ellen, akik kitárták Norvégia kapuit a multikulturális eszmék előtt, lehetővé téve az "európai iszlám inváziót". Védőügyvédi csapatának vezetője, Geir Lippestad korábban kifejtette: nincs más választásuk, minthogy eleget tegyenek Breivik kérésének, és felmentést kérjenek. "Önmagát kívánja védeni. Megértjük, hogy ettől nem jutunk előrébb, de kötelességünk, hogy bemutassuk érvelését. Kérdéseket fogunk neki feltenni, amelyek lehetőséget adnak neki, hogy kifejthesse gondolatait."

A kérdés még mindig az, épelméjűnek nyilvánítják-e Breiviket – erről egyelőre nem egyezik meg a két orvosszakértői vélemény. Amennyiben nem, pszichiátriai kezelésre utalják, ellenkező esetben börtönbe. Ő maga az utóbbit szeretné, többek között azért, mert így nem foghatnák rá, hogy idegengyűlölő kiáltványát nem tiszta fejjel írta. A tárgyalásokon mindenesetre számos orvosszakértő figyeli reakcióit.

A tárgyalás első napján csak felsorolták, mivel vádolják Breiviket, aki vallomást tett – kedden pedig ideológiáját szeretné kifejteni egy felszólalásban. Az ítélet júliusra várható – vagy huszonegy évi börtönt kap (amely bármeddig meghosszabbítható, amennyiben továbbra is veszélyt jelent a társadalomra), vagy pszichiátriai kezelésre utalják, valószínűleg örökre.

A norvég lapok beszámolói szerint a férfi arckifejezése olykor nehezen volt értelmezhető, de az biztos, hogy amikor a tárgyalóteremben a hátteréről beszéltek, mosolygott. Amikor pedig egy tizenkét perces filmet vetítettek, amelyben iszlamisták rajzait mutatták be, miközben zene szólt, Breivik szája megremegett, arca elvörösödött, és a könnyeit törölgette. A teremben lévő túlélők, illetve az áldozatok családtagjai azonban nem a bűnbűnat jelének vették a könnyeket. "Én személy szerint úgy érzem, hogy a sírását csak annyinak lehet betudni, hogy nagyon megindította, amit tett. Ez egyáltalán nem a megbánásról szólt" – fejtette ki John Kyrre Lars Hestnes, a July 22 Support Group képviselője az AFP-nek.

Az NRK norvég televízió egyébként élőben közvetítette a tárgyalóteremben zajló eseményeket, csak akkor némították le a hangot, amikor az áldozatok és sérültek neveit olvasták fel.

További célpontok

Breivik sokkal több emberrel akart végezni. Halállistáján szerepel Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, aki 2009-ben járt Oslóban, hogy átvegye a Nobel-békedíjat. El akart helyezni egy kocsiba rejtett bombát, majd felrobbantani azt az elnöki konvoj útvonalán. Végül feladta, mondván, úgysem sikerülni megölnie.

Azt is tervezte, hoyg idősebb norvég politikusokat rabol el, majd filmre veszi, ahogy Utøya szigetén kivégzi őket. Célpontjai között Jonas Gahr Støre külügyminiszter, Gro Harlem Brundtland ex-miniszterelnök, és a norvég munkáspárt ifjúsági tagozatának elnöke, Eskil Pedersen is szerepelt. Ezt az ötletet is elvetette, mert úgy vélte, túl hosszú idő lenne feltölteni az egészet az internetre.

További gylikosságokat is tervezett, ám ezek célpontjait nem hozták nyilvánosságra. Állítólag a királyi családra is le akart csapni, illetve a parlamentre, a külögyminisztériumra, a munkáspártra, egyes médiaorgánumokra és koncerttermekre is. Áldozatainak tablóját itt tekintheti meg.