Az elmeorvosi szakvélemény alapján elrendelték a négy családtagja megölésével gyanúsított kulcsi férfi ideiglenes kényszergyógykezelését – közölte Hortobágyi Tibor, a férfi kirendelt védőügyvédje pénteken. A hivatalos elmeorvosi szakvéleményt, amelyben H. Csanád Jutast nem beszámíthatónak minősítették, kedden ismertették. Ezután megszüntették védence előzetes letartóztatását, és elrendelték ideiglenes kényszergyógykezelését. A gyanúsított továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) van.

Sem ő, sem az ügyész nem fellebbezett, védence azonban még megteheti, bár ő ezt nem tartja valószínűnek. "Száz százalék, hogy nem fog fellebbezni" - fogalmazott az ügyvéd, aki jelezte, hogy a rendőrségi nyomozás lezárása után mindenképpen vádemelés következik.

Ha nem változik a szakvélemény, akkor a bíróság "ítéletében nem beszámíthatónak és így nem büntethetőnek fogja nevezni védencemet. Vélhetően kényszergyógykezelést fognak elrendelni, amely a gyógyulásáig vagy maximum húsz évig tarthat". Ha a kényszergyógykezelés végén sem minősítik gyógyultnak, akkor "normális pszichiátriai osztályra kerül".

A gyilkos jelenlegi állapotáról semmit nem tud, hiszen nem is találkozhat vele, a 22 oldalas szakértői véleménybe nem tekinthetett bele. Úgy gondolja, hogy a nyomozás lezárása szeptemberre várható.