Tízezer fontos (2,31 millió forintos) nyomravezetői díjat ajánlott fel a nyáron Angliában meggyilkolt magyar nyugdíjas családja annak, aki információval szolgál a bűncselekményről – közölte a Velvettel Zakia Choudhury, a northamptonshire-i rendőrség kommunikációs tisztje. Közleményükben kitérnek rá, hogy a baltaszerű eszközzel megölt Varga Károly 'Charlie' meggyilkolásával hosszas nyomozás után először a 47 éves Patakfalvi Elemért vádolták meg. Őt még decemberben fogták el, azonban az ügyészség idén júniusban felmentette bizonyítékok hiányában. A család most abban reménykedik, hogy a felajánlott összeg előcsalhat valakiből olyan információt, ami az elkövető nyomára vezethet.

A 76 éves Varga Károly (a képen) holttestére 2011. július 30-án találtak rá wellingborough-i otthonában. Hamar kiderült, a férfit egy baltaszerű tárggyal sújtották halálra. A rendőrség nyilvánosságra hozott egy térfigyelő kamerás felvételt is, amin látszik, hogy egy férfi bemegy Varga házába, de ennek sem lett eredménye. Martin Kinchin főnyomozó tavaly azt nyilatkozta, hogy a gyilkosság július 27-én történhetett, és látszik, hogy abban az időben több járókelő is elsétált a ház előtt.

"Azt is tudjuk – mondta a nyomozó –, hogy Charlie gyilkosa a Bell Streetre és a Bell Courtra nyíló hátsó kapun távozott (ld. a lenti térképen). Ennél a személynél volt egy kicsi, potenciálisan fejszeszerű fegyver és az valószínűleg vérfoltos volt". A fegyver sohasem került elő a Kinchin szerint, vélhetően most is ott hever, ahova anno elrejtették. A gyilkosról annyit tudni még, hogy vélhetően Lonsdale márkájú cipőt viselt (ami Európa számos szegletében a focihuligánok és neonácik kedvelt viselete is), ami szintén véres lehetett, és szintén valahová el lett dugva.

A rendőrség ezért szórólapos kampányt is indított, hogy mindenki nézzen körül a sövénye alatt, illetve ha korábban talált valami gyanús tárgyat, értesítse a rendőrséget. Varga lánya, Rita Groves kijelentette: "Tisztában vagyunk vele, hogy a rendőrség kemény munkát végzett, hogy leleplezze apánk gyilkosát, és kiábrándító, hogy még nem tudták elítélni azt az embert, aki elvette őt tőlünk. Apánk kedves férfi volt, aki nem jelentett veszélyt senkire, és nem tudjuk megérteni, miért akarta valaki megtámadni" – nyilatkozta Groves. Ezért ajánlották fel a pénzt is, hátha valaki mégis talál valamit a kertjében – tette hozzá.


Nagyobb térképre váltás

A helyiek elmondása szerint Varga 30 éve települt Magyarországról Angliába, két felnőtt lánya és egy fia van. Az idős férfit szerették a környéken, nem csak azért, mert burgonyát is termesztett az előkertjében. Egyesek csak a krumplikapálás idején látták Vargát, aki egy környékbeli szerint keveset mutatkozott. A férfi nagy magyarbarát volt, a nyomozó szerint "ha meghallotta, hogy valaki magyarul beszél a városban, odament hozzá csevegni". Az eddigi adatok szerint az idős úrnak igen széles baráti köre volt, 10-15 ember rendszeresen látogatta