Börtönbüntetésre ítéltek pénteken Angliában egy magyar kamionsofőrt, aki a múlt hónapban erősen ittas állapotban, a forgalommal szemben haladt egy autópályán.

A területileg illetékes West Midlands megyei rendőrség péntek délutáni beszámolója szerint az 50 éves K. Pálra az ügyben eljáró birminghami koronabíróság nyolc hónap szabadságvesztést rótt ki. A BBC első pénteki hírében még négyhavi börtönbüntetés szerepelt. Négy hónap - vagyis az ítélet hosszának fele - azonban csak az az időszak, amelynek letöltése után a vonatkozó angol törvények alapján az elítélt feltételesen szabadlábra helyezhető.

A rendőrség pénteki részletes ismertetése szerint K. Pál július 7-én, este fél 11 előtt néhány perccel hajtott fel a Birminghamhez közeli Hilton Park országúti pihenőhelyről az M6-os autópályára, ám az ellenkező irányú felhajtóra tévedt, és tíz mérföldet - 16 kilométert - tett meg a menetiránnyal szemben haladva.  Haladási irányát tekintve ugyanis a magyar sofőr a jobboldali útpályán indult el, így a baloldali brit közlekedési rend alapján a forgalommal ellentétes irányban vezetett.

A rendőrség pénteken közzétette az autópálya biztonsági kamerái által az incidensről készített felvételeket, és ezeken látszik, amint K. Pál kamionja nagy sebességgel, kivilágítatlanul halad a sűrű forgalommal szemben és  számos esetben az autósoknak csak az utolsó pillanatban sikerült kitérniük a szemből érkező kamion elől, centikkel elkerülve a frontális ütközést.

Rob Barker, a rendőrségi vizsgálatot vezető tiszt elmondta: a kérdéses estén "pánikszerű hívások" érkeztek az autópályán haladó autósoktól a szembejövő kamionról, amelyet végül három másik teherautósofőr állított meg, eltorlaszolva előtte az utat.

A rendőrség által közzétett felvételen látszik ez a jelenet is. A felvételnek ez a része mutatja, amint a három kamion szorosan egymás mellett megáll a magyar sofőr járművével szemben. K. Pál megpróbálja tolatva kikerülni az utat elzáró kamionokat, ám a manőver végül nem sikerül.
Barker szerint az autópálya-rendőrség kiérkező járőrének helyszíni vizsgálata alapján K. Pál véralkoholszintje több mint kétszeresen haladta meg a brit törvények által meghatározott felső tűréshatárt. A magyar sofőrt megállító három kamionosnak a bíróság egyenként 250 font (90 ezer forint) jutalmat ítélt meg. Az eljárást vezető bíró indoklása szerint a három kamionsofőrt "dicséret illeti gyors észjárásukért és bátor cselekedetükért, amellyel valószínűleg életeket mentettek meg".

K. Pálnak - aki helyszíni őrizetbe vétele óta a pénteki ítéletig vizsgálati fogságban volt - a bíró az ítélet indoklásában azt mondta: ő is hálás lehet az őt megállító három másik kamionosnak, mert fellépésük nélkül most sokkal súlyosabb váddal is szembenézhetne. A vizsgálatot vezető rendőrtiszt is csodával határosnak nevezte a West Midlands megyei rendőrség honlapján a pénteki bírósági ítélet után megjelent nyilatkozatában, hogy K. Pál nem okozott súlyos, akár halálos balesetet.

A birminghami bíróság K. Pált a nyolc hónap szabadságvesztés mellett három évre eltiltotta a járművezetéstől is, és előírta, hogy a magyar sofőr csak megismételt és nehezített járművezetői vizsga letétele esetén kaphatja vissza jogosítványát. A magyar gépkocsivezető a bíróság előtt elismerte vétkességét a közúti közlekedés veszélyeztetésében és ittas járművezetésben. Az eljárás során elhangzott, hogy K. Pál az incidens előtti délutánon 51 százalékos töménységű, házi készítésű szilvapálinkát ivott.