Tizenhét bányász meghalt sújtólégrobbanás következtében a délnyugat-kínai Jünnan tartomány szénbányájában szerdán - jelentette a kínai média. A baleset egy Fujüan város körzetéhez tartozó településen történt. A föld alatt összesen 66-an dolgoztak, 49 embernek sikerült még időben a felszínre jutnia. A robbanás körülményeinek vizsgálata folyik.  Ugyancsak szerdán közölték, hogy 11 bányászt három napja nem találnak, miután víz árasztott el egy északkelet-kínai szénbányát. A mentők központjának szóvivője szerint eddig már 28 ezer köbméter vizet szivattyúztak ki a tárnából, s még mindig bíznak abban, hogy túlélőkre találnak. Az áradást nyolcan élték túl, hárman életüket vesztették. A baleset okának kiderítésére vizsgálatot indítottak.

Kínában a múlt hónap végén 23 emberéletet követelt egy délnyugat-kínai bányaszerencsétlenség. Az akkori jelentések szerint a balesetet gondatlanság, a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása okozta. Az állami tulajdonban lévő bánya három vezetőjét leváltották, egy lemondott.    Novemberben a régióban és országosan is az iparágat érintő újabb ellenőrzéseket rendeltek el. A kormány körlevelet adott ki, miszerint a biztonsági szabványokat el nem érő bányákat tilos újranyitni, a szabályszegőket súlyos büntetéssel fenyegették meg.

Október közepén kiadott hivatalos adatok szerint idén eddig 1146 ember halt meg bányabalesetek következtében, 46,5 százalékuk illegálisan működtetett bányákban. Az idén 625 kisebb bánya bezárását irányozták elő az országban.    Kínában a téli időszakban szokás szerint megemelkedik a bányabalesetek száma, mert a fokozott kereslet kielégítése közben a tulajdonosok, illetve az üzemeltetők még kevesebb figyelmet fordítanak a munkavédelmi előírásokra.