A fővárosban mintegy 60 szóró munkagéppel takarítják az utakat az intenzív havazás és a lefagyott utak miatt - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. csütörtökön az MTI-vel. A főváros 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési-úthálózatán, a hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakon folyamatosan dolgoznak az FKF munkagépei.

Önnél mi a helyzet?

Küldjön beszámolót, fényképet e-mail címünkre, hogy frissíthessük posztunkat!

Ennek ellenére egyre nagyobb a káosz helyszíni értesülések szerint: az MTI értesülései szerint Dunakeszi térségében is egyre több a lefagyás, néhol csak lépésben lehet haladni. A Velvet értesülései szerint a XXII. kerületben este 8 óra körül a teljes Nagytétényi úton és a Fehérvári úton áll a forgalom a belváros felé. Üres BKV buszok állnak az utak szélén, Nagytétény felé nem is járnak autók, tükörjég van – írja Meju.

Őrmezőről, a Menyecske utcából jelenti GZ, hogy annak ellenére, hogy a főútvonalon tükörjég van, nincsenek sehol szóró munkagépek, és nyolc óra magasságában összecsúszott két autó.

TJ úgy tapasztalta, a Krisztina krt csúszik, a kis, budai utcák mind csúsznak, de a hidak jól járhatók. FÁ a Szilágyi Erzsébet fasorban járt, elmondása szerint az is csúszik, valószínűleg már dugó is áll. BJ viszont azt tapasztalta, a Bimbó út, a Pusztaszeri út és a Fillér utca jól járható volt 5-6 óra körül. MM szerint aki autózni akar, az menjen a Nagykörútra, ott nincs semmi jég, és kicsi a forgalom. Újlipótváros kisebb utcáin azért van bőven lefagyás járdán es úttesten egyaránt. Olvasónk, Erika azt tapasztalta, hogy a Fehérvári út kifelé is áll, minimum a Kondorosi úttól.

A Pest Megyei Közútkezelő információi szerint Szentendre és térsége jól játható, az utak nedvesek, csúszósak, a helyi utakat megtisztították. Lakossági információk szerint a Zsámbéki medence térségét tükörjég borítja, a közútkezelő autói az út szélén álló gépjárművek miatt nem tudják az utakat szórni. Nagyobb balesetről nem érkezett jelentés, Szentlászló, Csobánka járható – írja zezse, akit leginkább az zavar, hogy a pomázi HÉV-megállóban tükörjég van, és senki nem szórta le reggel óta. Valószínűleg máshol sem sóztak, homokoztak, mert KH több ismerőse panaszkodik arra, hogy rengeteg járókelő elesik és félelmetes, hogy egyfolytában hallani a mentők szirénázását.

Az Országos Mentőszolgálat egyelőre nem tudott a Velvet megkeresésére tájékoztatást adni arról, mennyi a riasztás és milyen állapotok uralkodnak az ügyeletes Baleseti Osztályokon.

László képet is küldött a budafoki Leányka utcáról: "délután kb.18 órától és még most is, így néz ki a Leányka utca, ahol csak centizve lehet Tétény felé haladni, és valahol Albertfalván van a sor vége" – írja olvasónk.

Péter szintén a Leányka utcáról küldött képet, még mindkig borzalmas a helyzet: "a kocsisor saccra 1 méter per perc átlagsebességel "halad" még most így háromnegyed 10 körül is. Bízom benne, hogy lesz annyi eszük az illetékeseknek, hogy 11 órakor nem zárják le a párhuzamos 6-os főutat." – írja Péter.

Az utak takarítása egyébként kötelező, a helyi közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, de a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja – és általában elő is írja –, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani – írja a pénzcentrum.hu. A linkre kattintva azt is megtudhatja, mire számíthat az, akinek a háza előtt balesetet szenved valaki amiatt, mert nem takarított.

A SzentendreiFotók Facebook oldalán a következőt találtuk: "Vidéken fotóztunk ma, egy halom telefont kaptunk, hogy okosan közlekedjünk Szentendrén. Mikor hazaértünk negatív rekordokat döntögetett a közlekedés: egy állomás-Szentlászló kereszteződés táv 32 perc volt!". Az nem kevés, sőt 4 kilométer megtételére elég sok.

KH-t ismerősei értesítették arról, hogy a hülyék ilyenkor se pihennek: "megjelentek az erőszakos vezetők az M0-M5 viszonylatban, ahol 10-20 kilométer/óra sebességgel halad mindenki, elég sok a nagymenő, dudálnak és villognak azokra, akik csak araszolva mennek" – írja KH.

Marci a XXII. kerületből jelenti, hogy a "Tóth József utcán, Jókai úton, Dózsa úton nem mennek fel a buszok. A 70-es út kifelé beállt, lépésben se megy a forgalom".

Este 10 órára egyébként Buda lenyugodott és a főutak is járhjatóak voltak – jelenti kollégánk, aki a Flórián tér-Széll Kálmán tér-Bimbó út viszonylatban helyenként nedves, de főként száraz utakkal és kevés autóval találkozott. "Az a kevés autós is lassan vezetett, dugónak nyoma se volt, nem csúszott az" – mondja KM.

"Most az utóbbi pár percben viszonylag gyorsan elkezdett feloldódni a dugó. Valószínüleg megszűnt az utánpótlás a belülről" – írta Péter este 10 körül, aki a Budafoki Leányka utcáról küldött nekünk képet korábban.

A helyzet nem oldódott meg maradéktalanul, László elmondása szerint a fóti Auchan felé vezető úton végig olyan tükörjég van, hogy se megállni, se parkolni nincs esély.