Szökőárriadót rendeltek el Japán keleti partvidékén, miután egy – a Richter-skála szerinti – 7,3-as erősségű földrengés rázta meg Kamiasi térségét – írja a BBC. Az amerikai földtani intézet (USGS) mérései szerint a rengés 36 kilométer mélyen pattant ki. A földmozgást a fővárosban, Tokióban is érezték, a jelentések szerint erősen kilengtek az épületek. A cunamiriadót Mijagi prefektúrára adták ki, amit a 2011. márciusi szökőár is elpusztított korábban. Mijagiban leállították a vonatokat és Szendai reptere sem indított-fogadott gépeket. Az egész Csendes-óceánra kiterjedő nagy cunamira azonban nem számítottak, legfeljebb helyi károkra. 50 centiméter és 2 méter közötti hullámokat várnak, a partvidéket evakuálták.

"Emlékezzenek a tavalyi rengésre és szökőárra! Szóljanak a szomszédoknak, és meneküljenek magasabb területekre most!" – figyelmeztette a közszolgálati NHK rádió a lakosokat. 2011. március 11-én egy 9-es erejű földmozgás okozott súlyos károkat Japánban. Az azt követő szökőárral együtt 15 ezer halottat és 3200 eltűntet követelt. A legsúlyosabb következménye a fukusimai atomerőműben bekövetkezett súlyos katasztrófa volt.

Frissítés:

A BBC szerint azóta elérték a cunami hullámai Japánt, de nem okoztak súlyos károkat. Egy egyméteres szökőár Isinomaki városát érte el. Egyelőre három erősebb utórengést mértek, ezek 6,2, 5,5 és 4,7-es erősségűek voltak. Áldozatokról és sérültekről nem érkezett jelentés.