Hárman életüket vesztették, egy ember súlyosan megsebesült az Oregon állambeli Portland városában, az Egyesült Államok nyugati részén egy lövöldözésben – írja az IB Times. Úgy tudni, a lövöldöző a harmadik áldozat, ő öngyilkosságot követett el.

A szemtanúk szerint a magányos elkövető maszkban és golyóálló mellényben lépett be a Clackamas Shopping Center nevű pláza étkező részébe helyi idő szerint délután fél 4-kor, majd azonnal tüzet nyitott. Ezután lőtte agyon magát, még mielőtt a rendőrök kiérkeztek.

Clackamas megye seriffje, Craig Roberts elmondta, egy nő kritikus állapotban fekszik jelenleg a város egyik kórházában. A sérült nincs életveszélyes állapotban egyik ismerőse szerint – írja az ABC News. Az ABC szerint már az elkövetőt is sikerült azonosítani, noha a rendőrség még nem nevezte meg őt. A tanúk szerint valószínűleg egy tinédzser lőhetett.

A 20 éves plázai dolgozó, Austin Patty elmondta, a lövések előtt a belépő férfi annyit közölt az emberekkel: "Én vagyok a lövöldöző". A 28 éves Holli Bautista épp vásárolt, amikor embereket hallott sikoltozni, illetve azt kiabálni, hogy "menjetek ki innen, valaki lövöldözik!"

A Portland Tribute helyi lap azt írja, egy félautomata fegyverrel tüzelt az elkövető, aki hokimaszkot viselt. A plázában a lap szerint ekkor 10 ezer ember is lehetett, és a kitört pánik következményeként túlterhelődtek a mobilvonalak és az internethálózat is.

Bizarr része a tragikus történetnek, hogy sok vásárló úgy észlelte a támadást, hogy az áruház Mikulása ültéből gyorsan hasra vetette magát, amint meghallotta a durranásokat.

Közben John Kitzhaber oregoni kormányzó kinyilvánította részvétét az áldozatok családjai felé, és megköszönte a gyors hatósági reakciót. Valóban sok rendőr, mintegy százan vonultak ki a lövöldözés hírére a plázához, még a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és az Alkohol-, Dohány- és Fegyverügyi Iroda ügynökei is a helyszínre érkeztek. Az épp ott vásárló néhány orvos és nővér is rögtön a sérültek segítségére sietett a hírek szerint.