A havazás miatt hétfő kora reggelig több közúti baleset történt az országban, elsősorban a Dunántúlon. Az intenzív havazás miatt több megyében első-, illetve másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: hétfőn, kora reggelig már huszonöt balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében.

Országszerte több helyen havazik, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet, hogy többfelé havasak, sónedvesek, csúszósak az utak, ezért járművel és gyalogosan egyaránt fokozott figyelemmel kell közlekedni.

Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés – mondta Hajdu Márton, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok – mondta az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.

Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

A havazás fennakadásokat okoz a budapesti közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő reggel az MTI-vel.

A társaság közleménye szerint noha a járatok elindultak, a havas, csúszós utakon lassú az előrehaladás, a kötöttpályás közlekedést pedig lefagyott, eltömődött váltók nehezítik. Emiatt a legtöbb vonalon késéssel közlekednek a járművek; a BKK 15-30 perccel hosszabb menetidővel számol a felszíni vonalakon.

A BKK közölte: a havazás főként a budai hegyekben és a külső kerületekben okoz fennakadásokat a forgalomban.

A társaság folyamatosan megjelenteti a legfrissebb információkat a Facebook oldalán.

Olvasóni jelentése szerint a pilisszentlászlói iskolában ma elmarad a tanítás a járhatatlan út miatt. A távolsági buszok késnek, az utat hajnali 5-kor szórták fel, de azóta folyamatosan romlik a helyzet.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy éjszaka 67 munkagéppel takarították a fontosabb útvonalakat, a mellékutak takarítását viszont csak a havazás vége után mintegy hat óra múlva tudják megkezdeni. Az FKF a nappali műszakban hómunkásokat vesz fel, emellett arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy tisztítsák meg az előttük lévő járdaszakaszokat.

Kamionok akadtak el és több könnyebb baleset is történt Zala megyében, ahol hétfő reggelre 20-25 centiméteres hó hullott - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a közútkezelő ügyelete az MTI-t.

Áll a forgalom a 10-es úton Solymár közelében egy szalagkorlátnak ütközött kamion miatt - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta, az út mindkét oldalán áll a forgalom, hosszú kocsisor alakult ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete közölte: a vasárnap délelőtt óta tartó havazás következtében hétfő reggelre 20-25 centiméternyi hó hullott a megyében. Minden út havas, bár folyamatosan több mint harminc munkagép dolgozik a hó eltakarításán.

Kamionok akadtak el a 86-os úton Zalalövőn, valamint a 74-es és a 75-ös út kereszteződésében a baki tetőnél. A 74-es úton, a botfai elágazónál egy személyautó hajnalban szalagkorlátnak ütközött, emiatt tart a baleseti helyszínelés.

Szabó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: vasárnap délutántól három árokba csúszott személyautóról és két elakadt kamionról kaptak bejelentést, de személyi sérülés egyik esetben sem történt. Egy kamionos vasárnap a hólánc ellenére elakadt a 86-os úton, egy másik pedig hétfő hajnalban a baki tetőnél nem tudott felmenni az emelkedőn - erősítette meg.

A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolniuk az utazóknak - közölte a Mávinform hétfő reggel az MTI-vel.

Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben - olvasható a közleményben.

A MÁV Zrt. a forgalmasabb állomásokon megemelt létszámú személyzettel tisztítja a váltókat. A váltófűtő berendezések a maximumon működnek, de a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat - írták.

A MÁV közleménye szerint a még nagyobb késések elkerülése érdekében egyes elővárosi vonatok nem közlekednek, helyettük a zónázó vonatokat minden állomáshelyen megállítják.

Hosszabb menetidőre kell számítani az M0-áson, az M1-esen, az M3-ason és az M7-esen Budapest közelében.

Az M0-áson a 2-es kilométernél műszaki hibás kamion okoz fennakadást az M5 felé. Az M1-es autópályán Tatabánya és Budapest között - a 32-es és az 50-es kilométernél - két műszaki hibás kamion is nehezíti a közlekedést.

A BKK fődiszpécsere az MTI-nek azt mondta, az 1-es villamos csak a Bécsi út és a Jász utca között jár.

Hozzátette: felfüggesztették a jegyellenőrzést és a jegyellenőröket bevonták az utastájékoztatásba.

A BKK Facebook-oldalán azt írták, a havazás miatt fennakadások vannak az 59-es és a 61-es villamos vonalán is. A 22-es, a 128-as, a 155-ös és a 160-as autóbusz jelenleg balesetek miatt egyáltalán nem közlekedik - tették hozzá.

A budai hegyvidék autóbuszjáratai jelentős késésekkel, fennakadásokkal közlekednek. Rövidített útvonalon jár a 34-es, a 39-es, az 53-as, az 58-as, a 65-ös, a 102-es, a 106-os, a 112-es, a 129-es, a 137-es, a 149-es, a 150-es, a 161A, a 165-ös, a 237-es, a 250-es busz.

Szinte minden járat 15-30 perces késéssel közlekedik - írták.

A HÉV-ek, a metrók és a 4-es, illetve a 6-os villamosok menetrend szerint járnak.

A BKK közleménye szerint a mai napon ingyenesen használható a tömegközlekedés, bár több olvasónk is jelezte, hogy ő még találkozott dolgozó ellenőrökkel. A friss hírek szerint újra teljes útvonalon közlekedik az 1-es villamos is.