Két lyoni egyetem vezetősége e-mailben kérte az egyetemistákat és az intézmény dolgozóit, hogy "kíséret nélkül ne közlekedjenek" az utcán, miután október óta öt szexuális támadást és nemi erőszakot hajtottak végre diáklányok sérelmére az egyetemek környékén – adta hírül kedden a France 2 francia közszolgálati televízió.

"A legnagyobb óvatosságra" kérte a franciaországi Lyon 1 és Lyon 3 egyetem elnöke a két intézményben tanuló több mint 30 ezer diákot. A személyesen mindenkinek elküldött e-mailben azt tanácsolják, hogy egyedül senki ne menjen ki az utcára, és maradjon óvatos a város VIII. kerületében, azaz az egyetemek környékén, az ott elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. Az egyetemek vezetősége az ügyben indított rendőrségi eljárásra hivatkozva figyelmeztette a diákokat, és nyomatékosan arra kérte őket, hogy "mindannyiunk érdekében mindenki tartsa be ezt az egyszerű előírást".


Nagyobb térképre váltás

A France 2 híradója szerint a rendőrség feltételezi, hogy mind az öt esetben ugyanaz a férfi volt a tettes. A bűncselekményeket 2012. október és 2013. január között ugyanazon a környéken, az esti órákban követték el. A tanúvallomások alapján a tettes egy fiatal férfi, aki a támadások során álarcot viselt, és késsel fenyegette meg az áldozatait. A hírek szerint a rendőrség nem vette jó néven, hogy az egyetemek vezetősége által szétküldött e-mail miatt nyilvánossá vált az ügy, amely eddig csak szóbeszéd útján terjedt a diákok között. A nyilvánosság ugyanis hátráltathatja a nyomozókat a tettes megtalálásában.