Legkevesebb tizennégy külföldi turista meghalt kedd reggel, amikor egy hőlégballon lezuhant az egyiptomi Luxorban – írta a CNN. A hírek szerint mindössze hét ember élte túl a szerencsétlen balesetet. Szemtanúk szerint a légijármű először kigyulladt, majd felrobbant, végül pedig 300 méter magasról egy cukornádföldbe zuhant Luxortól nyugatra.

Az utasok között 19 külföldi turista volt, köztük egy magyar állampolgár (kilenc hongkongi, négy japán, három brit, két francia és egy egyiptomi mellett). A ballont egy egyiptomi vezette. Három embert – két britet és a pilótát – kórházba szállítottak, négy ember eltűnt. A BBC 18 halottról tud, bár nem tesz említést magyar érintettről. Az egyiptomi hatóságok minisztériumi szintű vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az Index szerint Ezzat Szaad luxori kormányzó beszélt a magyar áldozatról, amit a Külügyminisztérium még nem erősített meg.

A ballont üzemeltető Sky Cruise nevű cég szóvivője, Cherry Tohamy elmondta, a gázrobbanás után mintegy hét emelet magasból kezdtek az utasok kiugrálni a ballonból. Elmondása szerint a mentők negyedórán belül a helyszínen voltak.

2009-ben már történt ballonbaleset Luxor környékén. Akkor egy hőlégballon 16 külföldi turistával a fedélzetén egy mobiltelefon-átjátszótoronynak ment. A balesetben mindenki megsérült. Globálisan 1989-ben volt utoljára súlyos ballonbaleset: akkor kettő ütközött össze Ausztráliában, 13 ember halálát okozva.

Luxor Egyiptom egyik legnépszerűbb turistacélpontja, a fáraókori romjairól híres. Több hőlégballonos sétarepüléseket szervező vállalkozás is működik a Nílus parti városban, a turistákat ugyanis gyakran viszik légijárművel a látványosságok fölé. A BBC hozzáteszi, az egyiptomi forradalom óta nem ellenőrzik a szigorított szabályokat annyira, ezért is fordulhatott elő a mostani baleset.

Cikkünk folyamatosan frissül.