Az erős hófúvás miatt Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megyében van érvényben az Országos Meteorológiai Szolgálat piros riasztása, ezeken a területeken az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelt.

Győrnél bontják a korlátot

Az M1-es autópálya 90-es kilométere környékén, Bábolna közelében, a Győr irányába vezető oldalon áll a forgalom, a személyautók mentésének ideje bizonytalan. Több ponton a szalagkorlát elbontásával próbálják elterelni a forgalmat – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A rendkívüli időjárási és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság március 18-ig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos elhagyni a településeket, és a városokon belül sem ajánlatos járművel közlekedni.

Az M1 maga a pokol

Az, hogy Bábolnánál áll a forgalom, és a mentés ideje bizonytalan, talán nem adja vissza igazán, mi is történik az autópályán: egyes autók utasai csütörtök délután óta vesztegelnek, a segítségre váró emberek között a nol.hu értesülései szerint kismamák és gyerekek is vannak. A mentés lassan halad, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a szalagkorlátok átvágásával, a pálya járható oldaláról próbálja menteni a menthetőt, de a viharos szél által összehordott, szakaszosan 3 métrenél is magasabb hótorlaszok nehezítik a mentést: ezek alatt nemegyszer autók állnak, melyeket csak akkor vesznek észre a hókotrók, ha már nekik ütköztek.

"A tűzoltók a helyszínen voltak, a parancsnok nem engedte, hogy átvágják a korlátot, végül a rendőr üvöltözött a tűzoltóval, melynek hatására végre átvágták a korlátot, így keletkezett egy gerilla lyuk a 80-as km-nél az M1-en, ott próbálnak visszafordulni. Szintén a 80-as kilométernél a másik oldalon egy melegedő busz várja a hóban rekedteket. Egy csomó gyerek van, köztük a barátnőmék meg még pár ember akik sielni indultak volna tegnap, mind gyerekkel. A wc a legnagyobb gáz, de egy csomó autónak kifogyott a benzinje, ami talán mégnagyobb szívás" – értesültünk kollégánktól.

Akik 19 órája várnak a hóban

"Nagy nehezen elértük, hogy két rendőr megjelent" – számolt be az M1-es autópályán való veszteglésről olvasónk, Edit. Ő Környe és Bábolna között rekedt meg, és pechjére "rossz helyen vágták át az utat", őket egy nagyobb hótorlasz elválasztja az átvágott szalagkorláttól, ahol meg tudnának fordulni. Elmondása szerint a másik (Budapest felé tartó) oldal járható, ezért pláne érthetetlen, hogy se rendőrt, se hókotrót nem láttak. Ráadásul a hó olvasónk szerint olvadozik a napon.

"Félórával-órával csúsztunk le" - mondta arról, hogy ha kicsit előbb indulnak, talán még megúszták volna az ítéletidőt. Így azonban csütörtök délután 6 óra óta állnak egy helyben, pontosabban két autónyit azért tudtak ez idő alatt előre araszolni. A hatóságok azonban nem restek segíteni: a 19 órás várakozás alatt két sétáló rendőrt is láttak, illetve osztogattak szendvicset és vizet (az egyik rendőr a sajátját is beáldozta) és persze megkapták a Belügyminisztérium frappánsan megfogalmazott sms-ét is. Olvasónk, Edit végül megfogalmazott két kérdést is. "Miért nincs ii az M1-esen hófogó?" – szól az egyik, amely szerinte azért is érthetetlen, mert az M7-esen van. "Miért nem jár egy hangosbeszélő" az autópályán, hogy tájékoztassa az embereket?

Egyáltalán ne üljön autóba!

Eközben Fejér megyében már csak három járásban van teljes gépjárműforgalmi tilalom, az enyingi, a bicskei és a móri járásban. Németh-Kész Mónika közölte: a három járásban a településeket összekötő utakon továbbra is tilos gépkocsival közlekedni, de máshol sem ajánlott, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a Székesfehérváron és a környező utakon veszteglőket, hogy ha el szeretnék hagyni a várost, akkor ezt a 7-es úton Budapest irányába, illetve a 63-as úton tegyék meg.

Somogy megyében az utak balesetveszélyesek és több szakaszon járhatatlanok, az M7-es autópályán és a 7-es főúton továbbra sem lehet közlekedni. Eddig a rendőrök a társszervek együttműködésével 2405 embert és 1419 járművet mentettek ki a hó fogságából, 26 helyen ezer embernek nyújtottak menedéket forró teával, takarókkal. Somogyban 8-20 centiméternyi hó hullott, és továbbra is viharos erejűek a széllökések.

Nem lehet elérni a katasztrófavédelmet

Az OKF közleménye szerint az országban a hótakaró vastagsága jelenleg 8 és 20 centiméter közötti. A hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között van. Jelenleg 30 települést nem közelíthető meg. 100 közút és 5 vasútvonal vált járhatatlanná, a nagyobb városok közül Székesfehérvár, Várpalota, Pápa, Veszprém megközelítése problémás.

Munkatársunk hiába kereste a katasztrófavédelmet, nem vették fel a telefont, az autopalya.hu nem elérhető. Csak a 112-t kapcsolják, ahol érdemi információvall nem szolgáltak. Egyre több a találgatás, hogy talán a honvédséget is bevetik a mentésekben, katasztrófaelhárításban.

Ha bajban van, segít a Facebook!

Ha azonban nem akarja megvárni a katonákat, akkor facebookozzon: elindult egy közlemény, melyben minden szükséges információ és telefonszám megtalálható, ossza meg ön is, hátha valakinek szüksége van rá!  Ha pedig segítséget kérne, a Szárnyas Fejvadász oldalára írjon, azt nem tudjuk, értelme van-e, de biztos megnyugható érzés tudni, hogy 43 ezren látják, bajban vagyunk.

Most a legújabb fejlemény náluk, hogy megszült valaki az M1-esen Várpalotánál, azt kérik, aki tud, menjen segíteni.Egy kommentelő szerint már két szülés is volt, de mindenki (viszonylag) jól van, egy másik kommentelő szerint pedig már eljutott az anya a gyerekkel a kórházba, ezt alátámasztja az MTV riportja is, miszerint Bodajkról elszálítottak egy szülő nőt.

Sorra indulnak a katasztrófás Facebook oldalak, itt például még csak 33-an küzdenek azárt, hogy még többen legyenek. Az Index percről percre frissülő cikkét is érdemes olvasni, ha bajban van, hátha pont olyan információ jut el önhöz, ami segít.

A kórházakban gyűlnek a súlyos sérültek

Kihűlés, agyrázkódás és törések miatt több sérült is a nagykanizsai kórházba került csütörtök óta, a rendkívüli időjárás által okozott balesetek helyszínéről - mondta a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója pénteken az MTI érdeklődésére. Brünner Szilveszter közölte: csütörtökön kihűlés és lábszártörés miatt két súlyos sérültet szállítottak be a mentők, őket az intenzív osztályon ápolják. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban arról adott tájékoztatást, hogy a megyében csütörtök hajnaltól péntek reggelig 321 embert kellett kimenteni a hóban rekedt gépjárművekből, a közúti balesetekben tízen sérültek meg.

A veszprémi Csolnoky Ferenc kórházból egyelőre nem engedik haza a gyógyult betegeket, néhány bejáró nővért helyiek helyettesítenek. A betegforgalom a sürgősségi osztályon mindig nagy, így volt ez csütörtökön is. Azok a gyógyultak, akik a hétvégére hazamehettek volna, nem hagyhatják el a kórházat a rossz útviszonyok miatt.

Nincs áram

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében közel százezer ember maradt áram nélkül, de Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is vannak meghibásodások - tájékoztatta az E.ON Hungária Zrt. szóvivője péntek reggel az MTI-t. Az áramellátási problémákat a viharos erejű szél, a jegesedés, fakidőlések okozzák. A hibaelhárítást nehezíti, hogy az utak rendkívül nehezen járhatók, az oszlopokon, vezetékeken vastag jégréteg rakódott le, és az erős szél miatt a közműcég szakemberei nehezen tudnak az oszlopokra mászni.

Hírünk a nagyvilágban

Ezrek rekedtek a hóvihar miatt a magyar autópályán címmel közölt tudósítást az amerikai AP hírügynökség is a rendkívüli helyzetről (ezt átvette többek között a Huffington Post és a Fox News is). A beszámoló azt írja, kamionok akadtak el a Bécs-Budapest autópályán a 100 kilométer per órás szélben és hófúvásban, utak tucatjai járhatatlanok, százezer ember van áram nélkül és az 1848-as forradalom emléknapjának rendezvényeit is lefújták.