Mediterrán ciklon érte el Magyarországot hétfőn, aminek során jelentős mennyiségű hó eshet az egésuz országban. Az első frontvonal a Dél-Dunántúlon alakult ki, sorra történnek a balesetek Baranyában, Tolnában, Bács-Kiskunban, Fejérben, Veszprémben, Somogyban és Zalában, de a ferihegyi reptér is megkezdte a felkészülést. Lejjebb görgetve abc-sorrendbe szedtük a megyéket, megtalálhatja, az ön megyéjében mi a helyzet jelenleg.

Az M7-es autópálya érdi leágazásánál a fővárosból kifelé tartó teljes forgalmat a 7-es számú főútra terelik a rendőrök, de Martonvásárnál visszaengedik a forgalmat az autópályára – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfő este a rendőrség honlapján.

Nagy hó lesz

A hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki kilenc kistérségre, nagyrészt Jász-Nagykun-Szolnok megye területére hétfő este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint a ceglédi, a nagykátai, a jászberényi, a szolnoki, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a karcagi és a tiszafüredi kistérségben erős hófúvás várható, és a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A további havazásból kedd reggelre a Dunántúl nagyobb részén és az Alföld nyugati felén jelentős (15-25 centiméteres) hótakaró alakulhat ki.

A télies útviszonyokra való tekintettel több autópályán korlátozzák a kamionforgalmat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az M6-os és az M7-es autópályán valamennyi kamion, az M3-as és az M5-ös autópályán pedig a Szlovéniába tartók számára teljes forgalomkorlátozás van érvényben. "A balesetek és a további torlódások, fennakadások elkerülése érdekében az érintett térségekben senki ne induljon útnak, azok úti célként is kerülendők" – hangsúlyozta az OKF.

A főigazgatóság mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális és a várható időjárásról, valamint kövesse figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Az aktuális riasztásokról, valamint a figyelmeztetésekről a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu, a forgalomkorlátozásokról és az útlezárásokról a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalon lehet tájékozódni. A további részletekről az érintett megyék katasztrófavédelmi igazgatóságának a honlapján is találhatók információk. Azt kérték, hogy ha valaki bajba kerül, vagy tudomása van arról, hogy valakinek segítségre van szüksége, hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös számon.

Baranya: elakadások a Tortyogónál

Baranyában a havazás, elakadt járművek, útlezárások nehezítik a közúti közlekedést. A vasúti közlekedésben nincs jelentősebb fennakadás, de kisebb késések előfordulhatnak. A helyközi autóbuszok menetrend szerint, nagyobb késések nélkül járnak. Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt írta, hogy Pécsen a Kénes utat lezárta a közútkezelő, és teljes útzár van érvényben Máza és Komló között egy kamion elakadása miatt.

A pécsi Kénes út és a 6607-es számú út somogyhatvani szakaszán Lad felé teljes útzár van érvényben. A 66-os főút Pécs és Sásd közötti szakaszán továbbra is korlátozzák a 7,5 tonnát meghaladó összetömegű tehergépjárművek forgalmát. A megye útjai havasak, nedvesek, hóátfúvást eddig sehol sem tapasztaltak, minden település megközelíthető. A helyközi autóbuszjáratok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nincsenek, azonban Lothárdra, Cserkútra, és Kővágótöttösre továbbra sem indulnak buszok. A pécsi helyi járatú autóbuszok közül a 35-ös Dömörkapuig, a 36-os Bálics megállóig jár. A havazással összefüggésben eddig hétszer vonultak ki a katasztrófavédelem egységei. Az áram- és a gázellátás folyamatos a megyében.

Kamionstopot rendelt el Baranya megye egész területére a megyei védelmi bizottság hétfő este a hóhelyzet miatt. A kamionstop este hét órától érvényes. Hozzátette, hogy a Horvátország felőli határbeléptetésnél hat órától szintén korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb kamionok forgalmát.

Bács-Kiskunban: lezárt M5

Megindult a forgalom az M5-ös autópálya Kecskemét és Kiskunfélegyháza közötti szakaszán hétfő este – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A keresztbe fordult kamion mellett az autópálya pihenőjén keresztül korlátozottan megindult a forgalom, a szerelvény elvontatását megkezdték.

Egy órán belül három baleset történt a havazás miatt csúszóssá vált utakon hétfőn Bács-Kiskun megyében: két autó árokba szaladt, egy kerékpárost pedig elütöttek – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf szerint egy személyautó az 55-ös úton az árokba hajtott, utasa megsérült. A másik autó Hajós és Császártöltés között borult árokba, innen szintén az utast kellett kórházba szállítani. Foktő és Kalocsa között egy autó elütött egy kerékpárost, őt is kórházba vitték – tette hozzá a szóvivő.

Teljes útzár van a 44-es úton a Tisza-hídnál, mert egy kamion keresztbe fordult az úttesten. A 44-es út 25-ös kilométerénél is keresztbeállt az úton egy kamion, ott azonban félpályán megindult a közlekedés. Négy ember megsérült, amikor egy szerb rendszámú kisbusz árokba csúszott az 53-as úton hétfőn este. A sérülteket kórházba szállították. A kisbuszban nyolcan utaztak.

Csongrád: lezárt M43

Baleset miatt le kellett zárni az M43-as autópálya Budapest felé vezető oldalát Szeged határában az 5-ös út és az M5-ös autópálya között, de késő estére megnyitották – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Szenti Szabolcs elmondta: a sztráda 1-es és a 2-es kilométere között egy kamion keresztbe fordult.

Fejér: lezárt 7-es főút

Teljes szélességében lezárták a 7-es főutat Székesfehérvár határában egy keresztbe fordult kamion és több kisebb baleset miatt – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Egy kamion a 60-as kilométernél keresztbe fordult az úton. A nyerges vontatóból ömlik a gázolaj. A műszaki mentés tart. Ezen a szakaszon több kisebb közlekedési baleset is történt, ezért a rendőrök a főutat teljesen lezárták. A forgalmat Székesfehérvár és Agárd felé terelik el.

Árokba csúszott egy autó a 62-es főúton Perkáta és Szabadegyháza között, az emiatt teljesen lezárt útszakaszt estére megnyitották. A baleset akkor következett be, amikor az autó egy teherautót előzött. A kocsi utasai közül ketten súlyosan, egy ember könnyebben sérült meg.

Kamionstop lép életbe hétfőn 22 órakor Fejér megyében – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók közlekedését korlátozzák, a kamionokat a legközelebbi parkolókba terelik.

Komárom-Esztergom: kamionstop az M1-esen

Intenzíven havazik Fejér és Komárom-Esztergom megyékben, ezért parkolókba terelik azokat a teherautókat, amelyek Fejér megyén mennének keresztül, és csak azokat engedik tovább, amelyek úti célja Fejér megye - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Keréktelekinél, Komáromnál, Oroszlányban és Bokodon jelöltek ki a rendőrök olyan parkolóhelyeket, ahol a teherautók át tudják vészelni az újabb havazást. Komárom-Esztergom megyében egyre havasabbak, Kisbér térségében jegesek az utak, ezért a rendőrség figyelmezteti az állampolgárokat, hogy csak rendkívül indokolt esetben induljanak útnak.

Az M1-es autópályán Szlovéniába közlekedő, 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók a 85-ös és 86-os főutak lehajtóinál nem térhetnek le a pályáról – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A két főutat hétfő este óta nem használhatják a kamionok – tették hozzá közleményükben.

Pest: cidri a Pilisben

Elakadt kamionok mentése miatt teljes szélességében lezárták a 1104. számú utat Piliscsaba és Tinnye között – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Az érintett útszakasz elkerülése érdekében a rendőrség azt javasolja, hogy autósok Pilisjászfalu, a teherautók a 10-es számú főút felé közlekedjenek.

Somogy: balesetek az M7-esen

Somogyban jelenleg nincs lezárt út és elzárt település, de már két baleset történt a havazás miatt is. A Várda-Juta közötti útszakaszon  két autó ütközött, nem sérült meg senki. Juta és Kaposvár között pedig egy autó árokba csúszott, egy ember megsérült. A rendőrség felhívja a sofőrök figyelmét, hogy a havazás miatt a 67-es úton, a "simonfai tetőnél" nehezen járható az út kamionnal.

Az M7-es autópályán egy utánfutó felborult, egy kamion pedig szalagkorlátnak ütközött – közölte a megyei rendőr-főkapitányság. Az M7-es főváros felé vezető oldalán, a 127-es kilométernél, Balatonszárszónál egy teherautó utánfutója felborult, és teljesen elfoglalja a külső sávot. A belső sávon lassan, de haladhat a forgalom, a műszaki mentés tart. Baleset történt az autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán is: a 135-ös kilométernél egy kamion szalagkorlátnak ütközött. Kaposújlaknál a vasúti átjáróban nem sokkal 18 óra előtt felborult egy lakóautó, amely az úttestet fél pályán elfoglalja. Ezzel egy időben Lábod és Nagykorpád között egy kisteherautó árokba csúszott.

A Kapos Volán Zrt. arról számolt be: kisebb-nagyobb késésekkel valamennyi járatuk közlekedik. Egy buszjárat elakadt a kercseligeti bekötőúton, műszaki mentését a cég a saját eszközeivel végzi. Az E.ON arról tájékoztatott, hogy sem az áram-, sem a gázszolgáltatásban nincsenek fennakadások Somogyban.

Pihenőhelyekre, benzinkutakra és a leállósávokra terelik a kamionokat az M7-es autópálya somogyi szakaszán, miután a magyar-szlovén határon nem engedik át a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket – közölte Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a honlapján. A teherautók a mediterrán ciklon okozta havazásra tekintettel nem léphetik át a határt 12:30 órától bizonytalan ideig a Zala megyei Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál. A Somogy megyei rendőrség szerint a megyében a berzencei és a barcsi határátkelőn a személyautó- és a kamionforgalom továbbra is zavartalan. Emlékeztettek arra, hogy a meteorológiai szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, mert 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó friss hó várható.

Tolna: összeakadt kamionok

Megcsúszott és keresztbe fordult egy kamion az M6-os autópálya 135-ös kilométerénél, a sztrádán ezért csak fél pályán lehet közlekedni Paks térségében – közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfő délután. Később tűzveszélyes anyagot (xilolt) szállító kamion szenvedett balesetet az autópályán Dunaszentgyörgynél. A jármű összeakadt egy másik kamionnal, majd mindkettő megpördült az úttesten – közölte Deák Balázs. A balesetben az egyik kamion sofőrje megsérült.

Kamionstopot léptettek életbe a havazás miatt négy Tolna megyei útszakaszon. A 65-ös út teljes Tolna megyei szakaszán, a 61-es úton Simontornya és Nagykónyi, a 6510-es úton Iregszemcse és Nagykónyi között, valamint a Hőgyésztől Dombóvár felé vezető úton nem közlekedhetnek kamionok.

Az M6-os autópálya járható ugyan, de végig jeges, csúszós, ezért aki teheti, ne induljon útnak – hívta fel a figyelmet. Közlése szerint járhatatlan a 65-ös főút Szakálynál, ahol egy nyerges vontató fordult keresztbe a csúszós úton, valamint a havazás miatt elakadt gépkocsik miatt lezárták a 6-os és a 65-ös út kereszteződését.

Vas: csárdánál és Tescónál várnak a kamionok

A havazás miatt Vas megyében is fokozatosan romlanak a közlekedés feltételei - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. A vasi tűzoltók kora este már több megcsúszott kamion és autóbusz műszaki mentésében segítettek. Mivel Szlovénia átmenetileg korlátozta a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók forgalmát, Körmendnél a Szarvas csárdánál már 50 teherautó várakozik, és este 7 órakor Szombathelyen, a Tesco áruház parkolójában is megkezdték a tehergépjárművek kényszervárakoztatását.

Veszprém: kamion az árokban

Két súlyos és több könnyű sérüléses baleset történt hétfőn Veszprém megyében – közölte a mentőszolgálat megyei mentésirányítója. Pápa térségében, Vanyola és Csót között egy motoros felbukott, súlyos fejsérüléssel a pápai kórházba szállították, Balatonszepezd és Zánka között pedig egy autó szenvedett balesetet, onnan is fejsérültet vittek kórházba, ezúttal Veszprémbe. Ezeken kívül több, könnyű sérüléssel járó, valamint pályaelhagyásos balesethez hívták a mentőket, ezekben senki sem sérült meg – tette hozzá.

Felborult teherautók nehezítik a közlekedést Veszprém megyében. A 8-as úton, Márkónál Veszprém felé teljes az útzár – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ferenczi Tímea elmondta: Farkasgyepűnél felborult egy kamion, ezért a 8-as útról Pápa felé nem lehet behajtani. Szintén a 8-ason, Márkónál kisteherautó borult fel, ezért Veszprém felé mind a két sávot lezárták a rendőrök.

A rendőrség lezárta a 82-es és a 83-as főutat a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek előtt. A 73-as út Csopak-Nosztori szakaszán lezárta a rendőrség az emelkedőt Veszprém felé, Csopak irányába szakaszosan engedik közlekedni a járműveket. A megyében a közutak jegesedése és a korlátozott látási viszonyok miatt fokozottan balesetveszélyes a közlekedés. Az OMSZ előrejelzése alapján 24 óra alatt 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat, gyenge hófúvás kialakulhat – közölte a szóvivő.

Zala: kamionosok leálltíva

Teherautók akadtak el a havas utakon több, Zala megyei helyszínen is, azokat a tűzoltók mentették ki – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján. Gombosszegen egy Nagylengyel irányába tartó kamion fordult keresztbe az úton, teljes útzárat képezve. A 75-ös főúton, Bak határában két kamion is elakadt, Pacsán pedig egy nyerges szerelvény üres pótkocsija csúszott meg és akadt el az útpadkán. Az M7-es autópálya 212-es kilométerénél egy kocsi csúszott árokba, a balesetben senki sem sérült meg.

Nem használhatják a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherautók az M7-es autópálya és az M70-es autóút teljes zalai szakaszát – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Rigó Csaba kormánymegbízott 18 óra 30 perckor rendelte el a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók forgalmának ideiglenes korlátozását. A tilalom az M7-es autópályán a zala-somogyi megyehatártól mindkét irányra, az M70-es autóút teljes szakaszán ugyancsak mindkét irányra érvényes, de a 86-os főút szlovén határhoz közeli szakaszára is kiterjed.

Letenye és Lenti térségében szükségparkolóhelyeket jelölnek ki a helyi védelmi bizottságok a szlovén hatóságok által a határon életbe léptetett forgalmi korlátozás miatt – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A teherautókat a terminálokban, majd az autópálya melletti pihenőhelyeken helyezik el, ha ezek megtelnek, akkor a szükségparkolóhelyekre irányítják őket. A feltorlódott teherautók között lévő veszélyesáru-szállítmányokat elkülönítve helyezik el – tette hozzá a zalai katasztrófavédelem.

Két, még üres szükségparkolóhely kivételével – ahol összesen mintegy 600 kamion fér el – az M7-es autópálya és az M70-es autóút térségében minden pihenőhely és a kamionterminálok is megteltek. Részben enyhítették ugyanakkor a szlovén hatóságok a még délben elrendelt forgalomkorlátozást, a szlovén rendszámú kamionokat már beengedik Szlovénia területére.

A 74-es főúton Barnakpusztánál három nyerges vontató, Nagykanizsán egy tartályos kamion, Lentiben a szükségparkolók felé tartó kamionok akadtak el, Gellénháza és Zalatárnok között egy kamion csúszott félig az árokba. A 75-ös főút több pontján is fennakadások vannak a közlekedésben, Zalatárnoknál egy pótkocsis járműszerelvény akadt el, Pölöskénél négy kamion került a hó fogságába, emiatt a közútkezelő munkagépei sem tudtak továbbhaladni, Alsópáhokon pedig szintén egy kamion fordult keresztbe és zárta el teljesen az utat.

Budapest: Ferihegy sóz

Elérte a havazás a budapesti Liszt Ferenc-repülőteret, ezért hétfő délután három órakor közepes szintű, hét órától teljes készültség lépett életbe – közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Hardy Mihály elmondta: folyamatos a hóeltakarítás, mind a 20 gép és gépkezelő készenlétben áll, hogy a várhatóan nyolc-tíz centiméter hó ellenére zavartalan legyen a repülőtér forgalma. Hardy Mihály azt kérte a reggeli járatokkal utazóktól, hogy időben induljanak el otthonról, mert a repülőtérre vezető úton fennakadást okozhat az előrejelzések szerint lehulló hó.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldala szerint akadozik a buszközlekedés a budai hegyvidéken. Jelenleg az utak síkossága miatt a 8-as buszok a 239-es járat vonalára terelve közlekednek. Nem járnak a 39-es, 91-es, 149-es, 191-es,  és 291-es buszok. A 102-es buszok csak az Apor Vilmos térig, a 112-es buszok az Uránia és az Apor Vilmos tér között, a 212-es buszok csak a Boráros tér és a MOM-Park között közlekednek. A 105-ös buszok a Gyöngyösi utca irányában terelt útvonalon járva nem érintik a Kis János altábornagy utca és a Tartsay Vilmos utca megállókat. A 11-es, 21-es, 22-es, 29-es, 165-ös, 172E és 212-es buszok jelentősen lelassulva járnak.

Az Időkép weboldalán percről percre is követheti a Dél-Dunántúlon kezdődött, majd lassan az egész országra átterjedő havazás alakulását.

Cikkünket hétfő este 22 óráig folyamatosan frissítettük, újabb hírekkel reggel 7 után jelentkezünk.